Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Durbes pilī atklās restaurēto bērnistabu

Easyget.lv, 22.01.2014. 09:26

Durbes bērnistaba ir šobrīd vienīgā rotaļlietām un spēlēm iekārtotā muižas bērnistaba Latvijā.
Durbes pilī atklās restaurēto bērnistabu

25. janvārī plkst. 14.00 Durbes pils ekspozīcijā tiks atklāta restaurētā bērnistaba. Kā informē Tukuma muzeja pārstāve Gundega Rugāja, tā veidota kā 19. gadsimta beigu – 20. gadsimta sākuma Kurzemes muižas bērnistaba, tai pat laikā vēstot stāstu par Šlokenbekas un Durbes īpašnieku fon der Reku ģimenes bērniem.

Durbes pils ir nozīmīgs 19. gadsimta pirmās puses arhitektūras un kultūrvēstures piemineklis ar lielu autentisko elementu īpatsvaru. Pilī izveidota interjera tipa ekspozīcija, kura ataino muižas īpašnieku dzīves vidi laikā starp 1820. un 1910. gadu. Apmeklētājiem Durbes pils ekspozīcija tiek piedāvāta kā informatīvi bagāts un emocionāli piesātināts piedzīvojums, kas tiešā un nepastarpinātā veidā nodrošina saskarsmi ar īstu, ”dzīvu” 19. gadsimta otrās puses ”muižas laiku” liecību.
Turpinot īstenot pils iekārtojuma koncepciju, Durbes pilī apmeklētājiem durvis ver vēl viena no jauna iekārtota telpa – bērnistaba. Telpas iekārtojumam izvēlētas šādām telpām raksturīgas bērnu izmēra mēbeles, fotogrāfijas ar fon der Reku ģimenes bērnu attēliem, bērnu izpratnei piemēroti mākslas darbi – litogrāfijas, gravīras –, kā arī attīstībai tik nepieciešamās spēles un rotaļlietas.

Ekspozīcijā būs skatāms skaists, 19. gadsimta beigās izgatavots šūpuļzirdziņš, lieliskā stāvoklī saglabāti 19. gadsimta 70. gadu spēļu klucīši, 1895. gadā patentēts akmens masas ”būvdetaļu komplekts”, no kura iespējams būvēt dažādas spēļu mājas, un virkne citu tā laika bērnu fantāziju attīstošu lietu – izkrāsojamā grāmata ar 1870. – 1871. gada vācu-franču kara ainām, skaista ap 1890. gadu izdota pasaku grāmatiņa, atsevišķas leļļu mēbeles un trauciņi, 20. gadsimta sākuma leļļu šujmašīna u.c.

Zēnus noteikti vairāk saistīs 20. gadsimta sākuma galda teniss un vairāk nekā 600 dažādu laikmetu tērpos ģērbtu un attiecīgi bruņotu alvas zaldātiņu, sākot ar senās Asīrijas kareivjiem un Romas leģionāriem un beidzot ar 17. gadsimta musketieriem un dažādu Eiropas armiju 18. – 19. gadsimta karavīriem.

Durbes bērnistaba ir šobrīd vienīgā šādi iekārtotā muižas bērnistaba Latvijā, un tā kā 19. gadsimta un pat 20. gadsimta sākuma bērnu mēbeles un rotaļlietas Latvijas muzeju kolekcijās saglabājušās salīdzinoši nelielā skaitā, tā būtiski papildinās mūsu priekštatus par vidi, kādā auga un attīstījās attiecīgā laikmeta bērni.

Bērnistabas atklāšanā piedalīsies deju grupa Demo. Interesenti aicināti uz Durbes pils (M. Parka ielā 7, Tukumā) bērnistabas atklāšanu 25. janvārī plkst. 14.00.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV