Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Kara muzejā notiks iestudējuma "Karavīrs" papildizrādes

Easyget.lv, 22.01.2014. 11:34

24. un 26. janvārī plkst.18:00 Latvijas Kara muzejā atkārtoti notiks aktiera, multiinstrumentālista un vīru kopas "Vilki" vadītāja Edgara Lipora muzikālā objektu un kustību monoizrāde "Karavīrs".
Kara muzejā notiks iestudējuma "Karavīrs" papildizrādes

Monoizrāde "Karavīrs" ir simbolisks vēstījums par Latvijas vēsturi. Tā mērķis - latviešu un arī citu tautību puikās atraisīt mīlestību pret dzimto zemi, interesi par tās vēsturi un vīrišķīgu stāju kā domās, tā darbos. Tieši tāpēc uz izrādi īpaši tiek gaidīti skolu jaunieši, kuriem "Karavīrs" noderēs kā latviešu dzīvesziņas stunda.

Latviešu vīrieti izrādē simbolizē kara cirvis - senā latviešu karavīra drosmes atribūts, savukārt sievišķo enerģiju pauž arheoloģiski identisks kaklariņķis. Mīlestībā dzimušie bērni ir raibu raibi dzijas kamoliņi, bet laiva pārtop sirsnīgas latviešu māmulītes tēlā. Simboliska loma izrādē uzticēta puzuram, putna spalvai un vēl daudziem objektiem. Latvijai uzbrūkošo ienaidnieku, kas vēlas dzīvot uz citu rēķina, simbolizējot sirpis. Kāds skatītājs tajā saskatījis padomju laikus un Sarkano armiju, Sibīriju, cits - likteni, vēl cits - kapitālisma metodes un ekonomisko krīzi.

Izrādē apvienoti vairāki skatuves mākslas veidi: leļļu, kustību un objektu teātris, akadēmiskās mūzikas zināšanas un latviešu tradicionālā kultūra. Izrādes režisore un horeogrāfe Lilija Lipora atzīmēja, ka pagāniskajās kultūrās ir daudz kopīgu simbolu, tāpēc izrādē izmantotais latviešu tradicionālās kultūras dziļums apvienojumā ar skatuves likumiem uzrunās arī citu tautību cilvēkus.

Izrādes "Karavīrs" tapšanā piedalījies arī režisors Valdis Pavlovskis, kostīmu māksliniece Guna Stikāne, kā arī gaismu mākslinieks Egils Kupčs. Iestudējuma oriģinālmūziku sacerējis Lipors.

Biļetes uz papildizrādēm nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī internetā bilesuparadize.lv. Uz abām izrādēm derīgas uz 23. novembra izrādi iegādātās biļetes. Tā tika atcelta Zolitūdē notikušās traģēdijas dēļ.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV