Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

RIXC “Baktēriju baterija” prestižajā mākslas centrā Ars Electronica

Easyget.lv, 28.01.2014. 12:49

Līdz vasaras beigām Eiropas lielākajā un prestižākajā elektroniskās mākslas centrā Ars Electronica apskatāms unikālais Latvijas mākslinieku un zinātnieku kopprojekts “Baktēriju baterija”
RIXC “Baktēriju baterija” prestižajā mākslas centrā Ars Electronica

Līdz vasaras noslēgumam elektroniskās mākslas centra Ars Electronica (Linca, Austrija) Biolaboratorijā izstādes “Project Genesis" ietvaros izstādīta jauna versija unikālajai Latvijas mākslinieku un zinātnieku sadarbībā tapušajai instalācijai “Baktēriju baterija”, informē Jauno mediju kultūras centra RIXC pārstāve Elīna Ķempele.

Tīklotā skaņu mākslas instalācija “Baktēriju baterija” ir inovatīvs mākslas un zinātnes sadarbības projekts, kas tapis mākslinieku un pētnieku Rasas un Raita Šmitu, skaņu mākslinieka un komponista Voldemāra Johansona, video mākslinieka Mārtiņa Ratnika un Latvijas Universitātes jauno biologu kopīgu eksperimentu un darba rezultātā, RIXC mākslas un zinātnes pētniecības projekta “Biotricity” ietvaros.

Instalācijā “Baktēriju baterija” tiek eksperimentēts ar jaunākās paaudzes “zaļās enerģijas” tehnoloģiju dēvētu par “mikrobu degvielas šūnu”, ar kuras palīdzību elektrība tiek iegūta no baktērijām, kas dzīvo, piemēram, dīķos, ezeros, notekūdeņos un dubļos. Kad baterija nonāk kontaktā ar šādu vidi, rodas elektroni, kurus, savukārt, pievelk ūdenī un dubļos esošie elektrodi. Procesa rezultātā ķīmiskā enerģija transformējas elektriskajā strāvā.

Projekta mākslinieciskā daļa ir neparastā procesa sonificēšana – “baktēriju elektrības” ražošanas process tiek interpretēts skaņu struktūrās, atklājot sakarības starp dabu un tehnoloģijām, bioloģiskajām sistēmām, elektroniskajiem tīkliem un skaņu pasauli.

Elektroniskās mākslas centrs Ars Electronica ir vērienīgākā un ietekmīgākā mākslas, zinātnes un tehnoloģiju inovāciju platforma Eiropā, kurā vienkopus sastopas gan dažādi mākslas žanri un formas, gan progresīvākās tehnoloģijas, gēnu inženierija, robotika, neiroloģija un biotehnoloģijas. Centra paspārnē noris ikgadējais festivāls “Ars Electronica”, darbojas pētījumu laboratorija, muzejs un izstāžu zāles. Biolaboratoriju, kurā izstādīta instalācija “Baktēriju baterija”, ik gadu apmeklē ap 60 000 skatītāju no visas pasaules.

Foto: Instalācija “Baktēriju baterija”. No kreisās: Voldemārs Johansons, Rasa Šmite, Raitis Šmits. Foto (c) Tom Mesic

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV