Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Nacionālā bibliotēka saņen vērtīgu dāvinājumu – Paula Rābes bibliotēku

Easyget.lv, 29.01.2014. 11:50

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) 2013. gada nogalē saņēmusi vērtīgu un unikālu dāvinājumu – daļu no vācu literatūrzinātnieka, izcila bibliotēku nozares profesionāļa, profesora Paula Rābes bibliotēkas.

LNB eksperti norāda, ka tas ir īpaši nozīmīgs ieguvums bibliotēkas krājumam vācu valodā, kā arī cilvēkiem, kuru studiju un pētniecības jomas saistītas ar vācu kultūru, literatūru un valodu, grāmatniecības vēsturi, kā arī latviešu un vācu kultūras sakariem.

Vācu literatūra, ņemot vērā Latvijas un Vācijas ciešās kultūrvēsturiskās saiknes, vienmēr ir bijusi svarīga LNB krājuma daļa. Taču gandrīz 50 gadu ilgā padomju perioda un finansiālo iespēju trūkuma dēļ līdz šim šo krājumu nebija izdevies papildināt pietiekamā apjomā.

Pauls Rābe (Raabe, 1927–2013) ir viena no spilgtākajām 20. gs. otrās puses personībām vācu bibliotēku pasaulē. Pazīstamais laikraksts „Frankfurter Allgemeine Zeitung” viņu nodevējis pat par, iespējams, „pašu slavenāko Vācijas bibliotekāru”.

Aptuveni 3000 grāmatu lielā P. Rābes bibliotēka satur vācu mūsdienu literatūru, avotus un izdevumus par 17., 18., 19., un 20. gs. sākuma vācu literatūru, grāmatniecības vēsturi, Gētes darbu izdevumus un viņa daiļrades pētījumus, biogrāfisko literatūru, enciklopēdijas un universālo uzziņu literatūru, kā arī mākslas izdevumus.

Neilgi pirms nāves profesors Rābe esot izteicis vēlmi, lai daļa viņa bibliotēkas nonāktu Rīgā. Pateicoties Mārburgas Universitātes profesoram Dr. Jorkam-Gothartam Miksam (Mix) un P. Rābes meitām, šī vēlēšanās ir piepildījusies.

Šobrīd Paula Rābes dāvinātā bibliotēka gaida pārvešanu uz jauno LNB ēku, lai tur varētu uzsākt tās kataloģizāciju un bibliotekāro apstrādi. Ņemot vērā dāvinājuma lielo apjomu un sarežģīto pārvākšanās situāciju, tā lielākās daļas publiska prezentācija tiek plānota 2015. gadā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV