Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Splendid Palace izrādīs filmas no kinoteātra 40. un 50. gadu repertuāra

Easyget.lv, 30.01.2014. 15:15

Kino muzejs gatavojas vērienīgai ekspozīcijai un filmu programmai Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014 ietvaros aprīlī.
Splendid Palace izrādīs filmas no kinoteātra 40. un 50. gadu repertuāra

Programma „Kino trofejas“ būs atskats uz kino izrādīšanu un skatīšanos Latvijā laikā pēc 2. pasaules kara. Projekts sastāvēs no divām daļām: Rīgas Kino muzejā būs iekārtota ekspozīcija par kinoteātru repertuāra politiku un skatītāju atmiņām par kinoapmeklēšanu, savukārt kino „Splendid Palace“ nedēļas garumā tiks izrādīta filmu programmu ar tām filmām, kuras bija kinoteātra repertuārā pagājušā gadsimta 40. un 50. gados.

Kino apmeklēšana pēckara Latvijā bija ļoti populārs brīvā laika pavadīšanas veids. Skatītājus uzrunāja Eiropas valstu autoru darbi, priecēja pirmās pēckara pašmāju filmas, padomju filmu lielajā īpatsvarā skatītāju prātus satrauca rietumvalstīs tapušas „trofeju filmas“. Ar šādu nosaukumu tika klasificētas lentes, kuras tika atvestas kā trofejas, karam beidzoties, un nonāca padomju kino iznomas sistēmā. Lielākā daļa no tām bija vācu filmas, arī itāļu, austriešu, amerikāņu un citu ražojumi.

Ekspozīciju veidos divas galvenās tematiskās sadaļas: kinorepertuārs Latvijā 1940. un 1950. gados un tā laika skatītāju atmiņas par kino apmeklēšanu.

Filmu programmu veidos kinoteātra “Splendid Palace” (vēlāk „Rīga“) pēckara laika – 1940. un 1950. gadu repertuāra izlase. Tās būs aptuveni 15 filmas, kas tapušas bijušajās PSRS republikās, Vācijā, Francijā, Itālijā, Igaunijā, Latvijā un citur. Pirms filmām tiks demonstrēti Latvijā uzņemti kinožurnāli. Tā būs sava veida laika mašīna, kas mūs aizvedīs atpakaļ pagātnē.

  • Ekspozīcija: 23. aprīlis – 2015.gada 12. septembris LKA Rīgas Kino muzejā, Peitavas ielā 10, Vecrīgā
  • Filmu programma: 24. aprīlis – 30. aprīlis kinoteātris “Splendid Palace”, Elizabetes iela 61

Sīkākai informācijai sekot: www.kinomuzejs.lv, www.splendidpalace.lv, www.riga2014.org/kinotrofejas

Foto: Kadrs no filmas „Mana sapņu meitene / Die Frau meiner Träume”, rež. G.Jakobi, Vācija, 1944; attēls no Vācijas Kino insitūta / Deutsches Filminstitut

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV