Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Zīļuks, Kraukšķītis un citi tēli izstādē „Margaritai Stārastei – 100”

Easyget.lv, 31.01.2014. 09:45

Atzīmējot tautā iemīļotās bērnu pasaku grāmatu autores un ilustratores Margaritas Stārastes 100 gadu jubileju, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centrā (Rīga, Tērbatas iela 75) ir apskatāma māksliniecei veltīta izstāde – spilgtāko grāmatu izlase, informē bibliotēkā.
Zīļuks, Kraukšķītis un citi tēli izstādē „Margaritai Stārastei – 100”

M. Stārastes izvēlētā ilustrāciju stilistika – apaļās formas, dabas tematika, košo un silto krāsu palete ir atpazīstama uzreiz, un bērniem tā ir tuva un saprotama jau vairākās paaudzēs. Autores darbos sava seja un personība ir ne vien cilvēkiem un dzīvniekiem, bet arī kokiem, augiem un pat dabas parādībām. Jāpiebilst, ka M. Stārastes ilustrācijām un tekstiem ir raksturīga pozitīva un sirsnīga emocionālā intonācija, savukārt izvēlētie tēli ir labestīgi un zinātkāri.

Nozīmīga vieta latviešu bērnu literatūrā ir autores radītajiem pasaku tēliem – Zīļukam (M. Stāraste – „Zīļuks”), piparkūku vīriņam Kraukšķītim (M. Stāraste – „Ziemas pasaka”) un zinātkārajām meitenēm – Tincei (M. Stāraste – „Tince grib mācīties”) un Ieviņai (Zenta Ērgle – „Ieviņa Āfrikā”).

Kopumā māksliniece ir ilustrējusi aptuveni 100 gan pašas, gan citu autoru sarakstītu grāmatu (pasakas, tēlojumi, dzejoļi, tautasdziesmas), un viņas darbi tiek publicēti kopš 1942. gada. Pēc vairāku gadu prombūtnes Nīderlandē šobrīd māksliniece ir atgriezusies uz dzīvi Latvijā.

1982. gadā M. Stāraste saņēmusi literāro balvu „Pastariņa prēmija”, savukārt 1999. gadā viņas devums bērnu daiļliteratūrā un nopelni valsts labā novērtēti ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Izstāde „Margaritai Stārastei – 100” tiek veidota no LNB Bērnu un literatūras centra krājumiem, un tā būs apskatāma visu februāri.

Apmeklēt M. Stārastes grāmatu izstādi un iepazīt autores daiļradi kopumā, iepriekš piesakoties, tiek aicinātas arī skolu klašu grupas.

Foto: Attēls no M. Stārastes grāmatas „Zīļuks”. Latvijas Nacionālā bibliotēka. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV