Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Aprīļa sākumā Rīgā viesosies māksliniece Vija Celmiņa

Easyget.lv, 05.02.2014. 09:53

Aprīļa sākumā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros Rīgā viesosies Amerikā dzīvojošā pasaulslavenā latviešu māksliniece Vija Celmiņa, lai piedalītos savas personālizstādes „Vija Celmiņa. Dubultā realitāte” atklāšanā. 
Aprīļa sākumā Rīgā viesosies māksliniece Vija Celmiņa

Mākslinieces darbības jomas ir glezniecība, grafīta un ogles zīmējumi, viņa darinājusi dažādu tehniku grafikas, veido arī skulptūras un instalācijas. V.Celmiņa visā pasaulē guvusi ievērību ar jūras, tuksneša, zvaigžņotas debess un zirnekļa tīmekļa gleznām, zīmējumiem grafīta un ogles tehnikās.

Vijas Celmiņas darbi atrodas nozīmīgākajās mūsdienu mākslas kolekcijās pasaulē – Mūsdienu mākslas muzejā Ņujorkā, Metropolitēna mākslas muzejā, Pompidū mākslas centrā Parīzē, Nacionālajā Teita galerijā Londonā u.c.

Galvenās kolekcijas, no kurām būs veidota izstāde „Dubultā realitāte”, ir Modernās Mākslas muzejs Ņujorkā, Nacionālā mākslas galerija Vašingtonā, ASV vēstniecība Latvijā, McKee galerija, Frankfurtes pie Mainas Modernās Mākslas muzejs, Kartjē Mūsdienu mākslas centrs Parīzē, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un pašas mākslinieces Vijas Celmiņas mākslas darbu kolekcija.

Izstāde no 12.aprīļa līdz 22.jūnijam būs skatāma Mākslas muzejā „Rīgas Birža”. Izstādes kuratore ir Elita Ansone. 13.aprīlī apmeklētājiem Mākslas muzejā „Rīgas birža” būs iespēja „Svētdienas sarunu muzejā” ietvaros tikties ar mākslinieci Viju Celmiņu.

Jau pavasarī būs skatāma arī režisora Olafa Okonova, operatora Aleksandra Grebņeva un producentes Antras Cilinskas veidota dokumentālā filma par mākslinieci Viju Celmiņu.

Vija Celmiņa dzimusi 1938.gadā Rīgā, 1944.gada rudenī ģimene devās bēgļu gaitās uz Vāciju, kur uzturējās latviešu bēgļu nometnē Eslingenē. 1948.gadā kopā ar vecākiem emigrēja uz ASV, Indianopolisu. Kopš 1980.gada V.Celmiņa dzīvo Ņujorkā. Māksliniece studējusi Džona Herona Mākslas institūtā (John Herron Art Institute) (1955 –1962) Indianopolisā. 1963. gadā viņa pārcēlās uz dzīvi Venēcijā, Kalifornijā, lai studētu Losandželosā, Kalifornijas Universitātē, kuru beidza 1965.gadā, iegūstot maģistra grādu. Māksliniece vairakkārt ir papildinājusi savu profesionālo meistarību gan Kalifornijas Universitātē, Irvinā (University of California, Irvine) (1967-1972), gan Kalifornijas Mākslas Institūtā, Valensijā, (the California Institute of the Arts in Valencia) (1976-1977).

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV