Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Meteņu tirgus vai „Aizgavēnis” Kalnciema kvartālā

Easyget.lv, 05.02.2014. 14:26

Sestdien, 15. februārī no 10.00-16.00 Kalnciema kvartāla tirdziņā notiks Meteņu dienas svinības latgaļu un itāļu stilā. Latgalē Meteņu dienu sauc par „Aizgavēni” un tā svinēšana sastāv no dziesmu dziedāšanas, mielasta gatavošanu un ķekatās iešanas.
Meteņu tirgus vai „Aizgavēnis” Kalnciema kvartālā

Meteņi ir sena latviešu tradīcija, kur atzīmē vecā gada beigas un jaunā gada sākumu. Meteņiem ir priecīgs raksturs un tos svin vairākas dienas – iet ciemos, ķekatās, brauc ar ragaviņām. To svin 7 nedēļas pirms Lieldienām, laikā kad sākas katoļu gavēnis.

Savukārt Itālijā šajās dienās tiek svinēts Karnevāls. Tas simbolizē atvadas no laicīgās dzīves
priekiem un tam seko gavēnis. Karnevāls latīniski 'carnem levare' nozīmē - "atņemt gaļu". Tāpēc jāpaspēj pirms tam vēl izbaudīt laicīgās dzīves baudas mirkļus - izēšanās un iztrakošanās pirms gavēņa.

Meteņus ieskandinās Ozolmuižas folkloras kopa „Ūzuleņi” Marijas Andiņas vadībā. Savukārt par itāļu tradīciju nodošanu rūpēsies interesentu klubs L'ITALII.

Tradīcijām mijoties, svinību ietvaros tirdziņā tiks cepti bļīni (jeb pankūkas) latgaļu stilā un iets
rotaļās kopā ar folkloras kopu, savukārt itāļu klubs aicina lielus un mazus uz radošo darbnīcu,
kur varēs sev izgatavot krāšņu masku. Pie zemniekiem un amatniekiem varēs iegādāties kāroto svētku mielastam vai ciema kukulim - raušus, cūkas ausis, austus lakatus, kaltus zvaniņus un daudz ko citu. Būs pārstāvēti arī latgaļu tirgotāji ar savu neatkārtojamo speķi, maizi, sieru un māla traukiem. Savukārt Mārtiņš Rītiņš un Eco Catering būs parūpējušies par tradicionāliem Meteņu ēdieniem.

Folkloras kopas uzstāšanās un rotaļas notiks no 12.00-14.00, savukārt uz masku darbnīcu gaidīsim no 11.00-15.00 (brūnajā mājā).

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV