Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Top iestudējums par dzejnieci Mirdzu Ķempi

Easyget.lv, 10.02.2014. 11:27

1. un 2. martā Benjamiņu namā – bijušajās Rakstnieku savienības telpās notiks iestudējuma „Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība” pirmizrādes.
Top iestudējums par dzejnieci Mirdzu Ķempi

Titullomā aktrise Raimonda Vazdika, viņas partneri - Andris Bulis un Ģirts Šolis, kurš ir arī iestudējuma režisors.

Izrādē par kādreiz leģendāro Tautas dzejnieci savienoti fakti no viņas dzīves, dzejas motīvi, dokumentāli kinokadri un Edgara Mākena speciāli rakstītas dziesmas, kam pavadījumu ieskaņojusi grupa „Gaujarts”. Kostīmus veidojusi Anna Heinrihsone.

„Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība” ir Viļņa Vēja lugas atkārtots uzvedums. 2011/2012 gada sezonā tā bija skatāma Nacionālā teātra Aktieru zālē ar nosaukumu „Īsie zibsnīgie mirkļi”. Izrāde izpelnījās skatītāju un kritikas atsaucību, tika nominēta vairākām Spēlmaņu nakts balvām.

Darbība notiek 50. gados, kad Mirdza Ķempe ir, kā pati izteikusies „ne jauna, ne veca”, bet vientuļa un jau sacerējusi testamentu. Negaidīti viņas mājās un arī dzīvē ienāk Linards Naikovskis – izskatīgs jauns cilvēks, kurš drīz vien kļūst par dzejnieces vīru. Viņam izveidojas saspīlētas attiecības ar Ķempes uzticamo šoferi Žani, un arī sarežģījumi laulības dzīvē nav tālu...

Mirdza Ķempe (1907 – 1974) bija spilgta parādība latviešu literatūrā. Sākusi rakstīt pirmskara Latvijā, viņa piedzīvoja evakuāciju uz Krieviju, traģisku dzīvesbiedra Erika Ādamsona nāvi un padomju laika cenzūras ierobežojumus. Dzejniece gan tajos iejutās, sacerēdama pasūtījuma dzejoļus, par ko izpelnījās dažādus apbalvojumus un pat Tautas dzejnieces titulu. Liela daļa viņas dzīves norisinājās Rakstnieku savienībā, vietā, kur tagad norisināsies izrāde, audzinot jaunos dzejniekus. Ķempe arī bija pirmā, kura pēc kara atļāvās izdot mīlas lirikas krājumu. Vai slavenā dzejniece dzīvoja dubultu dzīvi – kādu motīvu vadīta?

Izrādi producē nodibinājums „Mūzikas un mākslas atbalsta fonds”, kam ir vairāku gadu pieredze dažādu kultūras projektu īstenošanā, tostarp, izrāžu - „Benjamiņa. Kā dzīvot modernam cilvēkam”, „Pauļuks. Rāmji”, „Parīze – Rīga – Parīze”, „Lauva ziemā”, ”Jaucības un nejaucības” u.c.

Izrādi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, viesnīca Europa Royale un MD grupa.

Biļetes www.bilesuserviss.lv un www.bezrindas.lv. Vietu skaits ierobežots.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV