Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Sarunas muzejā: Mikalojus Konstantins Čurļonis un Rūdolfs Pērle

Easyget.lv, 13.02.2014. 09:31

Atklājot izstādi „Mikalojus Konstantins Čurļonis un Rūdolfs Pērle”, sestdien, 15. februārī, plkst. 13.00 Mākslas muzejs „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) aicina interesentus uz „Sarunu muzejā” ar M. K. Čurļoņa Kauņas Nacionālā mākslas muzeja direktoru un izstādes kuratoru Osvaldu Daugeli, informē muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.
Sarunas muzejā: Mikalojus Konstantins Čurļonis un Rūdolfs Pērle

Mākslas muzejs „Rīgas Birža” iesāk 2014. – Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu ar divu spilgtu un savdabīgu 19.–20. gadsimta mijas mākslinieku tikšanos vienā kultūras telpā. Latvieša Rūdolfa Pērles (1875–1917) un lietuvieša Mikalojus Konstantina Čurļoņa (Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, 1875–1911) darbi veido simbolisma virzienam raksturīgo fantastisko tēlu, ilgpilno noskaņu pasauli, kur zemapziņai, sapņiem ir ļauts pieņemt reālus apveidus. Izstādes tematiskie motīvi – daba un senvēsture – abiem ir tikai vizuāla atslēga, lai tiektos izprast lietu un parādību būtību.

Ieskatu gleznotāja un komponista Mikalojus Konstantina Čurļoņa daiļradē sniedz iespaidīga darbu izlase – 20 gleznas, 30 zīmējumi un 40 fotogrāfijas, kuru labākai uztverei un kā neatņemama ekspozīcijas sastāvdaļa fonā skan paša autora sacerētā mūzika. Jāatzīmē, ka Latvijā tik lielā apjomā mākslinieka vārdā nosauktā Kauņas Nacionālā mākslas muzeja kolekcija tiek rādīta pirmo reizi.

Par to, cik nozīmīgs ir M. K. Čurļoņa atstātais radošais mantojums Lietuvas kultūrai, par muzeja kolekciju, to, kā un kāpēc dzima iecere vienā izstādē apvienot divus lielus Baltijas simbolistus, un to, cik veiksmīgi šī ideja tika īstenota Rīgā, apmeklētāji varēs uzzināt, atnākot uz „Sarunu muzejā” ar M. K. Čurļoņa Kauņas Nacionālā mākslas muzeja direktoru un reizē izstādes līdzkuratoru Osvaldu Daugeli (Osvaldas Daugelis). Caur tēlainām kompozīcijām, jūras ainavām un senās Lietuvas motīviem šī tikšanās ļaus pacelt noslēpumainības un misticisma plīvuru no simbolisma mākslas un mākslinieka personības, atklāt citu realitātes dimensiju, kura bija tik tuva un saprotama Mikalojus Konstantinam Čurļonim. Saruna notiks latviešu valodā.

Otrā tikšanās ekspozīcijā paredzēta 2. martā plkst. 15.00, kad Latvijas sadaļas kuratore Dr. art. Dace Lamberga piedāvās savu stāstījumu par simbolisma laikmeta mākslu, šoreiz vairāk pievēršoties Rūdolfa Pērles daiļradei.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – EUR 4,27 / LVL 3,00; skolēniem, studentiem, pensionāriem – EUR 2,13 / LVL 1,50).

Izstāde skatāma līdz 23. martam.

Foto: Mikalojus Konstantins Čurļonis. Pasaka. 1909. Kartons, tempera. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV