Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Top dokumentālā filma „Melnā stārķa dzīvības lidojums”

Easyget.lv, 13.02.2014. 15:01

LNT projekts „Latvijas faili” jau marta vidū piedāvās vairākas jaunas dokumentālas filmas, no kurām pirmā būs par unikālu zinātnisku projektu Melnais stārķis. Dzīvības lidojums.
Top dokumentālā filma „Melnā stārķa dzīvības lidojums”

Filma „Melnā stārķa dzīvības lidojums” atklās zinātniskā pētījuma gaitā iegūtus faktus, dokumentālus kadrus un zinātnieku secinājumus par astoņiem Latvijas melnajiem stārķiem, kas aizvadītajā gadā vasarā uzsāka tālo un bīstamo ceļu no Latvijas uz ziemošanas vietām. Filmas autori ir LNT žurnālisti Kristīne Garklāva un Kristaps Tālbergs.

Pētījums apkopots dokumentālā filmā

Latvijas failu dokumentālā filmā „Melnā stārķa dzīvības lidojums” ļaus uzzināt vairāk par melnajiem stārķiem, to ikdienu, migrēšanu, kā arī uzzināt Latvijas un Eiropas ornitologu un pētnieku viedokļus par to izmiršanas iespējamajiem iemesliem. Par komandas gaitām, dodoties uz melno stārķu ligzdošanas vietām, vairāk atklāj K.Tālbergs: „Kopā ar ornitologiem devāmies cauri brikšņiem melno stārķu ligzdu apgaitās un viņu apgredzenošanas ekspedīcijās. Ar Vācijas Maksa Planka ornitoloģijas institūta atbalstu astoņu melno stārķu meitenes Tince, Oga, Mellene, Agnese, Dora, Guste, Dace un Santa 2013.gada vasarā tika aprīkotas ar raidītājiem, lai, tās izsekojot, ornitologi varētu meklēt likumsakarības un iemeslus populācijas skaita kritumam. Vienā no raidītāja aprīkošanas reizēm man lūdza asistēt, pieturot melnā stārķa spārnu. Tas bija unikāls piedzīvojums, turēt rokās kaut ko tik trauslu un apdraudētu un reizē tika mežonīgu un brīvu! To brīdi noteikti neaizmirsīšu.”

Par sajūtām, sastopoties ar melno stārķi, dalās arī K.Garklāva: „Dienā, kad pirmo reizi pa īstam ieraudzīju melno stārķi, aprīkojot tos ar raidītājiem, sapratu, ka jādara viss, lai par šo skaisto, unikālo un noslēpumaino putnu mums Latvijā nebūtu jārunā pagātnes formā.” Ar pētnieku iesaisti no dažādām pasaules valstīm, piemēram, Igaunijas, Vācijas, Baltkrievijas, Ukrainas un cilvēku palīdzību pat no tālās Sudānas un Etiopijas ir paveikts liels darbs. K.Garklāva turpina: „Zinātnieki gan Latvijā, gan Maksa Planka institūtā atzīst, ka melnais stārķis ir kā indikators tam, kas notiek apkārtējā vidē. Tāpēc šis pētījums jau iegūst globālu jēgu, jo man ir svarīgi, kādā vidē dzīvojam un dzīvosim mēs paši un tie, kas nāks pēc mums.”

Tince nolidojusi jau 10 000 km

Līdz šim diemžēl seši no stārķiem ir gājuši bojā gan cilvēcisku, gan vides faktoru dēļ. No astoņiem melnajiem stārķiem ir izdzīvojušas un Āfriku sasniegušas Tince un Mellene. Tinces rādītāji, iespējams, liks mainīt ierakstus dabas grāmatās. Kā brašajai ceļotājai izdevās pievārēt tik pārsteidzošu attālumu? Vairāk būs iespējams uzzināt jau drīzumā Latvijas failu filmā „Melnais stārķis dzīvības lidojums”.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV