Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Meteņu jautrība un XV starptautiskais masku tradīciju festivāls Brīvdabas muzejā

Easyget.lv, 14.02.2014. 09:18

Brīvdabas muzejs 16. februārī no plkst. 11.00 līdz plkst. 16.00 aicina svinēt Meteņus kopā ar XV Starptautiskā masku tradīciju festivāla noslēguma pasākumu. Ar kopīgām dziesmām, dančiem un rituālajām darbībām ikviens būs aicināts dzīt projām ziemu un aicināt pavasari.
Meteņu jautrība un XV starptautiskais masku tradīciju festivāls Brīvdabas muzejā

Meteņus agrāk svinēja kā viduspunktu starp ziemas un pavasara saulgriežiem. Ar Meteņiem beidzas budēļos iešanas laiks, tāpēc pēdējā dienā maskošanās tradīcija bijusi sevišķi iecienīta tā, ka dažos novados Meteņdienu pat saukuši par Budēļu dienu. Meteņdienas budēļi izpēra slinkākos – pērienu dabūja ikviens, kas nebija mācījies grāmatu zinības. Diemžēl sniega trūkums šogad neļaus izbaudīt vienu no svarīgām Meteņu tradīcijām – vizināšanos ragaviņās. Tomēr starp ziemas un pavasara saulgriežiem Brīvdabas muzejā „Ķekatā–ļekatā” skanēs skaļi un jautri budēļi nāks. Maskosimies, dziedāsim, kārtīgi ēdīsim grūdeni ar speķa raušiem un dzīsim projām ziemu!

Meteņu svinību laikā Brīvdabas muzejā šogad notiks XV Starptautiskā masku tradīciju festivāla noslēgums. Maskošanās tradīcijas nāk no seniem laikiem un pazīstamas visām tautām. Lai maskošanās tradīciju saglabātu, popularizētu un attīstītu mūsdienās, festivālu rīko Latvijas Folkloras biedrība sadarbība ar Latvijas Nacionālo kultūras centru.

Festivāla dalībnieki

Festivālā Latviju pārstāvēs Andrejbērni, vecīši, čigāni, kaitys, miežvilki, budēļi,amatnieki, ķekatas un citas masku grupas no Bārbeles, Dagdas, Katlakalna, Liepājas, Līvāniem, Madonas, Mālpils, Ogres, Preiļiem, Rēzeknes, Rīgas, Salacgrīvas, Sarkaņiem, Tārgales, Vidrižiem. Apmeklētājus priecēs dalībnieki no Lietuvas – Klaipēdas folkloras kopa „Kuršu ainiai” un Kurtuvēnu folkloras kopa, kuras rādīs Užgavēņa (Meteņa) masku tradīcijas. Festivāla dalībnieki no Krievijas, Maskavas vēstures–novadpētniecības biedrība "Metsänen kundem" (Meža kopiena) atveidos mītu par Pasaules radīšanu, kas sakņojas somugru mitoloģijā.

Novadu māju pagalmos notiks rituālas darbības

Dažādu novadu māju pagalmos norisināsies rituālās darbības, kas saistītas ar auglības un svētības nodrošināšanu nākamajam ražas gadam. Noslēgumā pie Vidzemes sētas notiks Meteņa dzīšana.

Mērsraga smēdē darbosies kalējs, Nidas dūmistabā – sveču lējējs un dravnieks, bet Kurzemes zemnieka sētā varēs rotaļāties ar senajām koka spēlēm. Izstāžu zālē maskās varēs tērpties arī apmeklētāji. Meteņdienas ēdieni un citi gardumi būs atrodami Priedes krogā un pie Pūnītes.

Meteņu pasākuma laikā no 13.00 līdz 15.00 interesentiem tiks piedāvāta vienreizēja iespēja: pirms restaurācijas apmeklētājiem būs atvērta senā ostas noliktava, kas 1697. gadā celta Liepājā, bet kopš 1940. gada atrodas Brīvdabas muzejā Juglas ezera krastā.

Brīvdabas muzejs atrodas Rīgā, Brīvības gatvē 440. Muzejs apmeklētājiem atvērts katru dienu no plkst. 10.00 līdz 17.00. Ieejas biļešu cenas muzejā ziemas sezonā (01.11.–30.04.) 2.13 € / 1.50 Ls pieaugušajiem, 1.42 € / 1.00 Ls studentiem un pensionāriem, 0.71 € / 0.50 Ls skolēniem, 4.27€ / 3.00 Ls ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1–4 bērni līdz 18 gadu vecumam vai viena daudzbērnu ģimene). Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bezmaksas. Pie Galvenajiem vārtiem darbojas maksas stāvvieta (1.42€ / 1.00 Ls). Bezmaksas autostāvvieta pieejama pie Rietumu vārtiem.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV