Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Sarunas muzejā par Kristiana Boltanska "Sirdspukstu arhīvu"

Easyget.lv, 14.02.2014. 09:46

Svētdien, 16. februārī, plkst. 15.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle Arsenāls (Torņa ielā 1, Vecrīgā) un laikmetīgās mākslas eksperte Astrīda Rogule aicina uz „Sarunu muzejā”, veltītu „Boltanska fenomenam” un konceptuālajai mākslai, informē muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva. Īpašais viesis – Latvijas konceptuālisma pārstāvis Leonards Laganovskis.
Sarunas muzejā par Kristiana Boltanska "Sirdspukstu arhīvu"

Ievērojamā franču laikmetīgās mākslas meistara Kristiana Boltanska (Christian Boltanski) personālizstāde, kura šobrīd ir apskatāma LNMM izstāžu zāles Arsenāls 2. stāvā, ir viens no Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas programmas nozīmīgākajiem notikumiem, kas tapis sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā. Rīgā Kristians Boltanskis prezentē divus pasaulē plašu atzinību guvušus mākslas projektus – videodokumentāciju „Starp laikiem” („Entre Temps”, 2003) un radošo pētījumu „Sirdspukstu arhīvs” („Archives du Coeur”, kopš 2005), kurā var piedalīties ikviens izstādes apmeklētājs.

Kas ir „Boltanska fenomens”? Kā Kristians Boltanskis ir kļuvis un kāpēc ir tik ļoti pazīstams pasaules mākslas izstāžu apmeklētājiem? Kur slēpjas atslēga viņa darbu atpazīstamībai, kas rafinētiem mākslas speciālistiem šķiet pārspīlēta? Kas ir konceptuālisma pamatā un kādas ir tā raksturīgākās iezīmes? Kā tapa projekts – izstāde „Sirdspukstu arhīvs” un kāpēc mēs runājam par „Rīgas versiju”?

Uz visiem šiem jautājumiem „Sarunas” laikā atbildes sniegs izstādes kuratore, laikmetīgās mākslas eksperte Astrīda Rogule, veidojot informatīvi piesātinātu stāstījumu par Kristianu Boltanski un viņa radošo darbību, izceļot mākslinieka daiļradei būtiskos aspektus. Savukārt Leonards Laganovskis, kurš Latvijas mākslā pazīstams kā konsekvents konceptuālisma un postmodernisma pārstāvis, papildinās laikmetīgās mākslas ainu no „iekšpuses”, daloties ar klātesošiem ar savām idejām un atklājumiem, kas radās pētot tekstualitātes un vizualitātes attiecību jautājumu.

Kristians Boltanskis (1944) ir viens no pasaulē pazīstamākajiem mūsdienu Francijas māksliniekiem. Viņa darbi ir bijuši eksponēti daudzos pasaules mākslas muzejos un galerijās, to skaitā Modernās mākslas muzejā Parīzē, Vīnes Kunsthallē, Stedeljik muzejā Eindhovenā, Vaitčapelas galerijā Londonā, Laikmetīgās mākslas muzejā Čikāgā, Laikmetīgās mākslas muzejā KIASMA Helsinkos, Ludviga muzejā Ķelnē. Mākslinieks ir piedalījies prestižākajās laikmetīgās mākslas skatēs – 1972. un 1986. gada „Documenta”, 1993., 1996. un 2011. gada Venēcijas biennālē. Dzīvo Parīzes piepilsētā Malakovā (Malakoff).

Kristians Boltanskis savos darbos apvieno personisko skatījumu ar antropologa, etnogrāfa un sociologa cienīgu izpēti par tādiem ikvienam cilvēkam svarīgiem jautājumiem kā nāve, zaudējums, izzušana, personīgā un kopējā atmiņa. Autors nojauc robežas starp dzīvību un nāvi, starp pagātni un šodienu.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – EUR 1,42 / LVL 1,00; skolēniem, studentiem, pensionāriem – EUR 0,71 / LVL 0,50). Pērkot biļeti uz izstādi „1914”, ieejas biļete uz Kristiana Boltanska izstādi „Sirdspukstu arhīvs” nav jāiegādājas.

Izstāde skatāma līdz 20. aprīlim.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV