Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Uzkāp Fudzi kalnā kopā ar "National Geographic"!

Easyget.lv, 14.02.2014. 11:57

Lai iepazītu vienu no slavenākajiem Japānas simboliem, sestdien, 15.februārī, pulksten 21.00 kanālā "National Geographic" skaties raidījumu "Brīva pieeja: Pasaules kultūrmantojums - Fudzi kalns" ("Access 360° World Heritage: Mt. Fuji"), informē "Fox International Channels" (FIC) sabiedrisko attiecību konsultants Kārlis Bikšus.
Uzkāp Fudzi kalnā kopā ar "National Geographic"!

Fudzi kalnam - vienam no trim Japānas svētajiem kalniem - piemīt maģisks valdzinājums. Daudzu gadsimtu garumā šis dabas objekts ir apbūris filosofus, dzejniekus, rakstniekus un māksliniekus - tas attēlots jau 11.gadsimta japāņu mākslas darbos, bet 12. gadsimtā kļuva par budistu treniņu un meditāciju vietu. Kalna vientuļā virsotne arī mūsdienās ir nozīmīga dzīves apceres un iedvesmas gūšanas vieta.

Katru gadu alpīnisma aktīvākajā sezonā, kas ilgst no jūlija sākuma līdz augusta beigām, Fudzi kalnā uzkāpj līdz pat 350 tūkstošiem cilvēku. Daudzi entuziasti kāpienu sāk jau naktī, lai piedzīvotu īpašas sajūtas - sagaidītu saullēktu kalna virsotnē. Ne velti - Japānu taču dēvējam par Uzlecošās saules zemi!

Savukārt vides aktīvisti raizējas par tūristu pieplūdumu, jo tas vairo vides piesārņojuma un erozijas draudus. Tādēļ nesen vietējās varas institūcijas ieviesa brīvprātīgu nodevu par iespēju kāpt Fudzi kalnā - savāktos līdzekļus izmanto šā dabas objekta pasargāšanai.

Fudzi kalna augstums ir 3776 metri virs jūras līmeņa. Patiesībā tas ir iesnaudies vulkāns, kurš pēdējo reizi izvirda 18.gadsimta sākumā. Virsotnes krātera diametrs ir aptuveni 400-500 metru, bet dziļums – 250 metru. Kalns atrodas Honsjū salā, aptuveni 100 kilometru uz dienvidrietumiem no Japānas galvaspilsētas Tokijas. Skaidrā un saulainā dienā ikoniskais dabas objekts redzams arī valsts galvaspilsētā, tomēr bieži vien tas slēpjas mākoņu segā.

Fudzi kalnu pērnvasar iekļāva ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules mantojuma sarakstā.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV