Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Mūžībā aizgājusi bērnu pasaku grāmatu ilustratore Margarita Stāraste

Easyget.lv, 18.02.2014. 12:47 | komentāri (1)

Šorīt mūzībā aizgājusi māksliniece un bērnu rakstniece Margarita Stāraste, vēstīts izdevniecības "Zvaigzne ABC" mājalapā.
Mūžībā aizgājusi bērnu pasaku grāmatu ilustratore Margarita Stāraste

Viena no ievērojamākajām latviešu bērnu grāmatu ilustratorēm Margarita Stāraste (bijusi arī Margarita Stāraste-Bordevīka, dzimusi Barvika) dzimusi 1914. gada 2.februārī Vladimirā, Krievijā un šogad svinēja 100 gadu jubileju.

No 1933. līdz 1941. gadam mācījusies Latvijas Mākslas akadēmijas Purvīša dabasskatu glezniecības meistardarbnīcā pie Konrāda Ubāna, Jāņa Kugas un Vilhelma Purvīša. 1952. gadā absolvējusi akadēmijas Grafikas nodaļu.

1937. gadā sākusi piedalīties izstādēs.

1942. gadā sākusi rakstīt un ilustrēt savas bērnu grāmatas, kopumā sarakstījusi 20 grāmatas, pirmā grāmata arī tikusi izdota 1942. gadā. Jau ar pirmajiem izdevumiem Margaritas Stārastes talantu novērtēja gan lasītāji, gan Miķelis Goppers "Zelta ābelē", gan Helmars Rudzītis apgādā "Grāmatu draugs".

Viņas populārākās grāmatas ir "Balti tīri sniega vīri" (1942), "Ziemassvētku pasakas" (1943), "Zīļuks" (1961), "Pasaku ābece" (1969) un "Lācīša Rūcīša raibā diena" (1977). Viņas grāmatas tikušas tulkotas vairākās citās valodās, tai skaitā poļu, lietuviešu, angļu, vācu, krievu un japāņu. Viņa ir līdzautore 1994. gadā iznākušajam lībiešu tautasdziesmu krājumam "Urū! Rurū!", kas tika izdots latviešu un lībiešu valodā.

Savas mākslinieciskās darbības gados Margarita Stāraste ir sarakstījusi un ilustrējusi ap 100 grāmatu. Ilustrācijas tapušas arī vairāk nekā 40 citu autoru darbiem. Daudzas no tām Margarita Stāraste arī uzrakstījusi, tā radot prieku un pirmo iepazīšanos ar grāmatu daudzām Latvijas bērnu paaudzēm. Cienījamā māksliniece ir veidojusi dekorācijas savu darbu iestudējumiem Latvijas Leļļu teātrī un Jaunatnes teātrī.

Vēl arvien Zīļuks, Tince, Pintiķi, rūķi, sniegavīri, dažādie kukainīši un citi rakstnieces radītie tēli priecē jaunos lasītājus un sniedz pirmo ieskatu plašajā pasaulē. Ar viena no rakstnieces un mākslinieces vismīļākā tēla Zīļuka gaitām iepazinušies ne tikai latviešu bērni. Grāmata izdota arī krievu, vācu, lietuviešu, angļu, poļu, čehu, pat japāņu valodā. Pēc Margaritas Stārastes pasakas motīviem tapusī režisores Daces Rīdūzes animācijas filma "Zīļuks" iekļauta 61. Berlīnes kinofestivāla programmā.

Foto: Margarita Stāraste. Foto (c) Nils Erdmanis-Stārasts

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV