Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Fotogrāfijas muzejā atklās zviedru fotomākslinieku kopizstādi „Rāpošana apļos”

Easyget.lv, 18.02.2014. 16:50

No 27. februāra Latvijas Fotogrāfijas muzeja telpās būs apskatāma zviedru mākslinieku Jūakima Brolina un Nilsa Ūlofa Hedenskoga izstāde „Rāpošana apļos”.
Fotogrāfijas muzejā atklās zviedru fotomākslinieku kopizstādi „Rāpošana apļos”

Sērija „Rāpošana apļos” radīta, izmantojot kustību un gaismas atstarošanos. „Atrašanās vieta tiek noteikta ļoti uzmanīgi. Vairāki cilvēki rāpo, veidojot apļus. Tumsā viņi pārvietojas kā kurmji, sekojot savam iekšējam kompasam. Apļveidā konstruētā kustība rada mūžības simbolu. Viens monotons aplis pēc otra, un telpa pārtrauc eksistenci. Viss, kas paliek, ir tikai abstrakcija – attēls,” par fotogrāfijas sēriju stāsta tās autori. Fotogrāfe un video māksliniece Mišela Marija Roja (Michelle Marie Roy), raksturojot sadarbību starp Jūakimu Brolinu un Nilsu Ūlofu Hedenskogu – starp fotogrāfu un gleznotāju –, norāda, ka „kopā Brolins un Hedenskogs ir sakausējuši savu vizuālo valodu fotofilmas emulsijā, radot izteiksmes veidu, kas apvieno kustību, laiku un gaismu”.

Izstāde radīta sadarbībā ar Stokholmas Fotogrāfijas muzeju „Fotografiska”, kas plaši pazīstams kā mūsdienu fotogrāfijas centrs. 

Fotogrāfs Jūakims Brolins (1970) studējis fotomākslu Zviedru Mākslas skolā Somijā (absolvējis 1997. gadā). Viņa fotogrāfiju sērijas galvenokārt izstādītas Skandināvijas valstīs, piemēram, „Ūdens” (izstādīta foto biennālē Somijā 1995. gadā), „Cilvēki vietā, kas dēvēta par Stokholmu”, „Ziedi, lapas, betons” (izstādītas Zviedrijā). Pirmo reizi kopā ar gleznotāju Nilsu Ūlofu Hedenskogu Jūakims Brolins veidojis izstādi „Atvērtās beigas” 2009. gadā, kura izstādīta Soderhamnā, Zviedrijā.

Nilss Ūlofs Hedenskogs (1952) studējis Gavles Mākslas skolā un Karaliskajā Mākslas akadēmijā Zviedrijā. Savā radošajā darbībā viņš strādā ar video, mūzikas, skaņu un fotogrāfijas iespējām, kā arī nodarbojas ar gleznošanu. Dažas no mākslinieka veidotajām izstādēm ir „Ūdenskrāsas” (izstādīta „Fotografiskas” galerijā 2011. gadā), „Riņķveida dziesma” (Sundsvallas muzejā 2008. gadā).

Izstādes atklāšana paredzēta ceturtdien, 27. februārī, plkst. 17.00, Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Mārstaļu ielā 8, Vecrīgā. Izstāde atvērta līdz 23. martam.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV