Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Masļeņica un slāvu tirgus Kalnciema kvartālā

Easyget.lv, 19.02.2014. 13:53

Sestdien, 1.martā, no plkst.10:00 līdz 16:00 Kalnciema kvartālā notiks tradīcijām bagātie slāvu pavasara gaidīšanas svētki Masļeņica.
Masļeņica un slāvu tirgus Kalnciema kvartālā

Kalnciema kvartāls savā kultūras programmā jau labu laiku akcentē kultūru dažādību Rīgā un pasaulē. Līdz šim veiksmīgi ir norisinājušies itāļu un lietuviešu kultūrām veltīti tirgi un pasākumi, šogad tiem pievienosies slāvu un spāņu tirgi.

Masļeņica ir seni, tradīcijām bagāti slāvu svētki. Līdzīgi kā latviešu Meteņu svinībās, cilvēki dodas ciemos, bagātīgi klāj galdus, dzied un priecājas. Ar jautrību un maskarādi tiek aizvadīta ziema un sagaidīts pavasaris. Svētkus ieskandinās bērnu deju ansamblis „Zabava” un autentiskā krievu folkloras studija “Iljinskaja pjatnica” (Ēlijas piektdiena). Ar īpašu Masļeņicai veltītu mūzikas programmu uzstāsies 16 gadīgais krievu DJ no Daugavpils Nikita Mylukins.

Svētku neatņemama sastāvdaļa ir pankūku cepšana, kas pasaules kulinārijā simbolizē sauli. Pankūkas ar ikriem un citiem pildījumiem būs sarūpējis restorāns ”EcoCatering”.

Paralēli jau tradicionālajiem zemniekiem un amatniekiem, būs arī daži tematiskie slāvu preču tirgotāji- ikonas no Sv. Lūkasa darbnīcas, krāšņie lakti, antikvāras un vēsturiskas lietas, kas saistītas ar krievu kultūru un ēdieni. Radošajā darbnīcā tiks veidotas salmu un lupatu lellītes.

Pasākuma ietvaros arī demonstrēsim režisora Ivo Brieža jauno dokumentālo filmu „Nacionālais pieskāriens”. "Latvijā, lai iepazītos ar svešinieku, nav piemērotākas dienas par Jāņiem - līgo gan latvietis, gan krievs. Un ja vēl līdzi ir starpnieks - norvēģis, kurš saprot, kas ir pilsoniska sabiedrība un pārvalda arī krievu valodu, tad ir cerība, ka notiks integrācijas brīnums. …Tikai kurš kuru integrēs? “ tā režisors Ivo Briedis.

Kultūras programma

Uz Kalnciema kvartāla brīvdabas skatuves:

plkst. 10:00-16:00 DJ Nikita Mylukin (krievu tautas mūzika, elektronika)
plkst. 12:00 Bērnu ansamblis „Zabava” ar krievu nacionālajām dejām
plkst. 13:30 Autentiskās krievu folkloras studijas “Iljinskaja pjatnica” koncerts

Brūnajā mājā:

plkst. 12: 30 un 14:30 dokumentālā filma “Nacionālais pieskāriens”, ieeja bezmaksas.

Galerijā:

Salmu un lupatu leļļu radošā darbnīca ģimenēm no plkst. 11:00 – 14:00.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV