Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Sabiedrības vairākums atbalsta svētku dienas statusa piešķiršanu Dziesmu un deju svētku Noslēguma dienai

Easyget.lv, 20.02.2014. 12:16

64% respondentu atbalsta svētku dienas statusa piešķiršanu Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku un Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Noslēguma dienai, liecina SKDS aptaujas rezultāti. Nākamo dienu pēc Noslēguma koncerta noteikt kā brīvdienu atbalsta 62% respondentu.

Papildus pētījumu centra SKDS iedzīvotāju aptaujai Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku rīkotājs Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) aicināja ikvienu izteikt savu viedokli arī elektroniskā veidā, rakstot uz e-pastu. No vairāk nekā 100 saņemtajiem viedokļiem 94% izteica atbalstu grozījumu izstrādei likumā „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”.

Grozījumi likumā nosaka – ja Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku Noslēguma diena iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamā darbdiena nosakāma par brīvdienu (līdzās 4.maijam un 18.novembrim). Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Noslēguma dienai piešķirams svētku dienas statuss, nenosakot nākamo dienu par brīvdienu (līdzās 1.janvārim, Jāņiem u.c.).

Atbalstu priekšlikumam izteikusi arī Dziesmu un deju svētku padome. Kultūras ministre Dace Melbārde uzsver: „Dziesmu svētki 19. gadsimta beigās kļuva par ietvaru, kas ļāva latviešiem apzināties sevi kā nāciju, un lielā mērā ietekmēja padziļinātu folkloras pētniecības sākšanos. Padomju laikā Dziesmu un deju svētkiem bija duāla nozīme – no vienas puses, svētkos bija jāiekļauj ideoloģiskās nodevas, bet, no otras, tā bija iespēja dziedāt tautasdziesmas, valkāt tautastērpus, simbolu valodā paust ilgas pēc brīvības un iznest nacionālo identitāti cauri grūtiem laikiem. Dziesmu un deju svētki ir starptautiski atzīti un iekļauti UNESCO Cilvēces mutvārdu un nemateriālā mantojuma meistardarbu sarakstā.”

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV