Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Pasaulslavenais „Shakespeare’s Globe” teātris viesosies Rīgā

Easyget.lv, 21.02.2014. 11:30

Šogad pasaule svin Viljama Šekspīra 450.dzimšanas dienu. Arī Latvijā ar dažādiem pasākumiem un kultūras notikumiem tiks svinēta izcilā angļu renesanses dramaturga un dzejnieka jubileja.
Pasaulslavenais „Shakespeare’s Globe” teātris viesosies Rīgā

Jubilejas gada programmas „Šekspīram 450” centrālais notikums būs Šekspīra festivāls, kas norisināsies maijā, kad Rīgā pasaules turnejas „Globe to Globe” ietvaros ieradīsies pasaulē slavenais „Shakespeare’s Globe” teātris.

Lai gan „The Globe” iestudē arī citu angļu klasiķu darbus, „Shakespeare’s Globe” mūsdienās ir galvenā vieta, kur tiek lolots un cienīts Šekspīra ģēnijs. Teātra izrādes tiek iestudētas, atdarinot Šekspīra teātra oriģinālo vidi – netiek izmantoti prožektori, mikrofoni, skaļruņi, pastiprinātāji vai mūzikas ieraksti. Šekspīra dzimšanas dienā 23.aprīlī „Shakespeare’s Globe” teātris uzsāks divus gadus ilgu starptautisku turneju, spēlējot „Hamletu” teju katrā pasaules valstī visos sešos kontinentos.

Šekspīra festivāls notiks no 16. līdz 20.maijam. Tā laikā paredzēta Šekspīra traģēdijas „Ričards III” pirmizrāde 16.maijā Dailes teātrī (režisors - Viesturs Meikšāns, titullomā – Artūrs Skrastiņš). 17.maijā plānots Šekspīra laika tirgus Kalnciema kvartālā, kas ietvers iepirkšanos Šekspīra laika garā, muzikālus priekšnesumus, LKA topošo aktieru, laikmetīgās dejas horeogrāfu, LKA Latvijas Kultūras koledžas studentu uzstāšanos Šekspīra lugu fragmentos un izrādē „Perikls” (režisore - asociētā profesore Anna Eižvertiņa). 19.maijā „Shakespeare’s Globe” teātra (Londona) pasaules turnejas „Globe to Globe” ietvaros Dailes teātrī notiks traģēdijas „Hamlets” viesizrāde. 20.maijā Dailes teātra Mazajā zālē paredzēta starptautiska konference „Šekspīrs: autentiskais un mūsdienīgais” („Shakespeare: Authentic and Contemporary”), kurā piedalīsies Latvijas un Lielbritānijas Šekspīra pētnieki, teātra režisori, izglītības programmu un mārketinga eksperti.

Jubilejas gada programma „Šekspīram 450” piedāvās virkni intriģējošu un saistošu pasākumu visplašākajai auditorijai - video konkursu jauniešiem, Šekspīra „Perikla” pirmizrādi Starptautiskās Teātra dienas ietvaros LKA Teātra mājā Zirgu pasts 27.martā, Šekspīra dzimšanas dienas svinības 23.aprīlī kultūrbārā "Vieta" un multimediālu izstādi „Šahspīrs”, lekciju un sarunu ciklu „Mēs un Šekpīrs”, vēsturisko filmu skati Cēsu viduslaiku pilī (8. - 10.augusts), filmu programmu, ko rīkos Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzejs sasaistē ar LKA starptautisko zinātnisko konferenci „Kultūras krustpunkti 2014” (27.oktobris - 2.novembris).

Vairāk informācijas par Šekspīra jubilejas gada programmu „Šekspīram 450”: www.shekspiram450.lv

Biļetes uz „Shakespeare’s Globe” teātra viesizrādi „Hamlets” iespējams iegādāties „Biļešu paradīzes” kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Foto: Publciitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV