Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Galerijā „Antonija” atklāta 30. vecmeistaru un mūsdienu mākslinieku darbu izstāde

Easyget.lv, 21.02.2014. 14:49

Klasiskās mākslas galerijā „Antonija” līdz 7. martam skatāma 30. vecmeistaru un mūsdienu mākslinieku mākslas darbu izstāde, kurā jau tradicionāli būs skatāmi darbi, ar kuriem lepotos jebkurš mākslas muzejs.
Galerijā „Antonija” atklāta 30. vecmeistaru un mūsdienu mākslinieku darbu izstāde

Izstādes intriga ir Niklāva Strunkes glezna „Ūdens nesējas Kuldīgā”, kas tapusi 1926. gadā. Tā savaldzina ar savu kubistiskā manierē ieturēto stilu, sižetu, krāsu gammu, trīsdimensiju izjūtu, ritmu un simbolismu. Glezna savā laikā tikusi reproducēta J. Siliņa grāmatas „Latvijas māksla 1915-1940” 1. sējumā. Izceļams arī pavasarīgā gleznotāja Leonīda Āriņa darbs „Dārzi un vagas”, kur runā gan krāsa, faktūra un ritms. Vēl retāka parādība Latvijas mākslas telpā ir desmit Ādama Alkšņa zīmējumi un gleznas. Latviešu pirmskara mākslas cienītāji noteikti pratīs novērtēt J. Valtera gleznoto ezera krastu, J. Apiņa ainavas, L. Liberta gleznu „Durnstein”, kas arī ir reproducēta, J. R. Tillberga bērna un J. F. Tīdemaņa balerīnas portretus, K. Ubāna un V. Tones grafiskos darbus, E. Kalniņa 1927. gada Daugavmalas tirgu, V. Vimbas „Kalendāra nemierus”, S. Kreica pavasara palus, A. Artuma mazpilsētas ieliņu, R. Pinņa pludmales skatu u.c.

Starp izstādes darbiem jāizceļ arī jau vēlākā laikā gleznoto L. Kokles - gleznotāja un grafiķa Gunāra Cīlīša portretu, A. Megņa sešdesmitajos gados gleznotos saulē dzirkstošos „Staburaga bērnus”, F. Milta upes krastu, A. Bromulta 1948. gadā tapušo gleznu „Pie akas”, A. Baušķenieka astoņdesmitajos gados it kā spogulī redzamo frizētavas „Vīriešu zāli”, H. Veldres parku, H. Siliņa pavasarīgo dārzu, J. Oša kāpas, L. Mūrnieka pludmali un kokus, A. Zariņas 1982. gadā gleznoto „Kluso dabu ar peļu vanadziņu”, A. Naumova ainavas un tā varētu vēl ilgi turpināt, jo starp vairāk nekā 300 gleznām, akvareļiem, zīmējumiem, plakātiem un mākslas priekšmetiem ir ne mazums tādu, kurus droši var dēvēt par meistardarbiem.

No mākslas priekšmetiem – uzmanību pelna S. Vidberga „Burtnieku” darbnīcā tapusī porcelāna vāze „Koklētājs”, kā arī A. Briedes, A. Mellupas, R. Pancehovskas, I. Vanagas porcelāna figūriņas. No jaunākas paaudzes - jāpiemin N. Laminskas, A. Paškēvičas, I. Brantes, I. Romules un Ž. Žvīgures darinājumi izmantojot tik trauslo porcelāna masu. Apskatāmas būs arī G. Cīlīša un J. Strupuļa bronzā atlietās medaļas, kā arī N. Kakhiani filigrāni izstrādātās rotas - kamejas. Būs arī plakātu kolekcija, kas aizraus ar paradoksālu domu un spilgtu vizuālu tēlainību.

Galerijā „Antonija” izstāde būs apskatāma no līdz 6. martam, kad to noslēgs izstādes darbu izsole.

Foto: Aija Zariņa „Klusā daba ar peļu vanadziņu”. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV