Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Saruna muzejā par Rīgas mākslas porcelānu

Easyget.lv, 21.02.2014. 16:44

23. februārī, otrajā dienā pēc atklāšanas, plkst. 12.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs un tā vadītāja Inese Baranovska aicina uz „Sarunu muzejā” jaunajā izstādē „Rīgas mākslas porcelāns. 1925–1940”. Sarunā piedalīsies mākslas zinātnieces Velta Raudzepa, Dace Ļaviņa, Ludmila Neimiševa un Zanda Zībiņa.

Izstāde „Rīgas mākslas porcelāns. 1925–1940” ir unikāls projekts, kas pirmo reizi Latvijas mākslas vēsturē apvieno un plašākai auditorijai parāda vairākas porcelāna darbu kolekcijas, veidojot pilnīgāku priekšstatu par šīs mākslas nozares panākumiem un nozīmi Latvijas kultūras ainavā 20. gadsimta pirmajā pusē. Ekspozīcija iepazīstina ar slavenākajiem Latvijas māksliniekiem – gleznotājiem un grafiķiem, kas Latvijas neatkarības iedvesmoti, 1920.–1930. gados pievērsās porcelāna apgleznošanai, radot laikmeta pārmaiņām atbilstošu, jaunu un spilgtu izteiksmes veidu – mākslas porcelānu.

„Saruna muzejā” piedāvā iespēju neformālā atmosfērā apskatīt visus 203 izstādei atlasītos darbus kopā ar projekta īstenotājām, uzzināt, kas ir „Baltars”, „Burtnieks” un „RI PORS”, kur slēpjas „Rīgas mākslas porcelāna fenomena” būtība, un atklāt to kā unikālu mākslas parādību Latvijas un Eiropas kultūras kontekstā. Aplūkojot eksponātus, apmeklētāji gūs priekšstatu par to, kā tapuši šie darbi, kādu ideju iespaidā mākslinieki tos ir darinājuši un cik veiksmīgi autora individualitāte un radošums spēj izpausties viņam neraksturīgā mākslas veidā.

Ievadot sarunu, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja un projekta „Rīgas mākslas porcelāns. 1925–1940” vadītāja Inese Baranovska iepazīstinās ar izstādes ieceri, raksturos tās nozīmību un konceptuālās vadlīnijas. LNMM Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta Keramikas un porcelāna kolekcijas glabātāja Dace Ļaviņa pastāstīs par Rīgas mākslas porcelāna kolekciju Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājumā, tās vēsturisko izcelsmi un attīstību, kā arī sadarbību ar citiem Latvijas muzejiem. Mākslas zinātniece, Pētera Avena kolekcijas kuratore Ludmila Neimiševa papildinās kopējo ainu, akcentējot muzeju un privāto kolekcionāru sadarbības nozīmi, pastāstot par P. Avena kolekcijas tapšanas vēsturi un nākotnes plāniem. Savukārt mākslas zinātniece Zanda Zībiņa sniegs ieskatu M. S. Kuzņecova porcelāna un fajansa fabrikas vēsturē un attīstībā. Noslēgumā LNMM Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta krājuma darba vadītājas Veltas Raudzepas stāstījums liks lepoties ar Rīgas mākslas porcelāna starptautiskajiem panākumiem.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – EUR 3,56 / LVL 2,50; skolēniem, studentiem, pensionāriem – EUR 2,13 / LVL 1,50).

Izstāde „Rīgas mākslas porcelāns. 1925–1940” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā skatāma līdz 27. aprīlim.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV