Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Izdota Ingmāra Līdakas grāmata „Zoodārzs manā pagalmā”

Easyget.lv, 24.02.2014. 13:46

Apgādā Zvaigzne ABC nākusi klajā pirmā Ingmāra Līdakas grāmata „Zoodārzs manā pagalmā”, kurā autors apkopojis interesantu pieredzi par dzimto „Skaru” māju pagalma gaidītajiem un ne tik gaidītajiem apdzīvotājiem.
Izdota Ingmāra Līdakas grāmata „Zoodārzs manā pagalmā”

„Paraugies apkārt, un sapratīsi, ka katras lauku mājas pagalms ir savdabīgs zoodārzs!” tā savā mūžā pirmajā grāmatā „Zoodārzs manā pagalmā” apgalvo daudzu televīzijas raidījumu („Tev un tavam zvēram”, „Dabas grāmata”, „Vides fakti” u.c.) sižetu autors un Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza ilggadējais „runasvīrs” Ingmārs Līdaka. Kaut apceļojis Sumatras, Javas un Jaungvinejas džungļus, viņš tomēr ar dziļu pārliecību gatavs teikt, ka nav interesantākas vietas par viņa dzimto „Skaru” māju pagalmu ar visiem tā gaidītajiem un ne tik gaidītajiem apdzīvotājiem.

“Mēs dzīvojam līdzās. Ļoti, ļoti tuvu līdzās”. Šim apgalvojumam nešauboties piekritīs katrs, kam ikdiena paiet, apdarot ikdienas darbus lauku saimniecībā, vasaras brīvdienas pavadot lauku mājās vai vienkārši ziemā pie loga piebarojot meža sīkputnus. Drūmā piekrišanā ar galvu mājot, tam piekritīs arī makšķernieki un mednieki, kas izmisīgi atkāvušies no odu pūļiem vai dzenājuši pa padusēm asinskāras ērces...

Dažs sabiedrībā pazīstams cilvēks pie pirmās grāmatas rakstīšanas ķeras pēc aiziešanas pensijā. Ingmāru uz pāris mēnešiem priekšlaicīgā „pagaidu pensijā” aizsūtīja nejauši gūta trauma, un, pa logu skumji raugoties, kā kūsā dzīvība mājas pagalmā un dārzā, tapa dzīvespriecīgs stāsts par dzīvniekiem mums līdzās – izzinošs, gana zinātniski precīzs un vienlaikus nebēdnīgs un izklaidējošs.

“Zoodārzs manā pagalmā” pirmām kārtām ir sirsnīguma un iejūtības pārpilns veltījums autora dzimtajām mājām, kurās aizvadīta ne tikai bērnība, bet kurās arī tagad autors pavada teju ikkatru brīvo brīdi. Mežos un laukos, kā arī piemājas dārzā un pat bēniņos un pagrabā sastapts tik daudz dzīvās radības, ka gribējies par šiem klusajiem (vai skaļajiem) kaimiņiem no dzīvnieku pasaules pavēstīt arī mums. Labākajās Džeralda Darela un Kārļa Griguļa tradīcijās autors savij stāstījumu par dzīvniekiem gan ar kurioziem atgadījumiem no paša un tuvinieku dzīves, gan ar vērtīgu informatīvu bagāžu. Ingmārs Līdaka raksta raitā un humorpilnā stilā, kurā ietverts gan smaids par dzīvnieku, gan – tikpat labi – smaids par cilvēku. Grāmatā atradīsim gan stāstu par to, kā stārķis pārbiedēja visus “Skaru” māju iemītniekus, gan pareizas būrīšu darināšanas instrukcijas, gan stāstu par to, kā susuris pazaudēja asti, gan ērču iemīļotāko “mežā ejamo” apģērbu aprakstus un vēl, un vēl...

Grāmatu ilustrē bagātīgs krāsainu fotoattēlu klāsts, kas palīdzēs atpazīt dažādo stāstu varoņus – putnus, dzīvniekus un kukaiņus, turklāt daudzi kadri notverti patiesi unikālās situācijās un redzami – nevis, kā ierasts, statiski, bet “darbībā”.

Grāmata būs lieliska dāvana katram, kuram ir lauku mājas, piemājas dārziņš, balkons vai kaut vai palodze, uz kuras zīlītēm uzlidot.

Grāmatas atvēršanas svētki notiks Baltijas grāmatu svētku ietvaros 2. martā plkst. 12.00 Ķīpsalas hallē.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV