Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Ankarā pirmizrādi piedzīvo Andreja Žagara režisēta opera "Atila"

Easyget.lv, 26.02.2014. 10:49

Ankaras Valsts operā pirmizrādi piedzīvojusi Andreja Žagara režisētā Džuzepes Verdi opera "Atila", ar kuru vasarā tiks atklāti vairāki Turcijas opermūzikas festivāli, informē Žagara pārstāve Dagnija Lejiņa.
Ankarā pirmizrādi piedzīvo Andreja Žagara režisēta opera "Atila"

Jauniestudējuma scenogrāfs ir Savas Džamgozs, bet izrādes muzikālā vadība ir uzticēta diviem itāļu diriģentiem - Alesandro Džedrone un Lorenco Kastriota. Lomas izpilda labākie Ankaras operas solisti. Iestudējuma tērpu autore ir Latvijas Nacionālās operas galvenā kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, kuras profesionālajā kontā šobrīd jau ir vairāk nekā 100 teātra un operas iestudējumu gan Latvijā, gan arī ārvalstīs.

"Atila" ir Verdi agrīnā perioda opera, kuras sižets veidots pēc Zaharija Vernera 1809.gadā sarakstītās lugas "Atila, Huņņu ķēniņš" motīviem. Tās darbība risinās 5. gadsimta Romas impērijā, kad huņņu ciltis nopietni apdraudēja šīs varenās un ietekmīgās valsts pastāvēšanu. Operas pirmatskaņojums notika Venēcijā 1846.gadā.

Žagars juties pagodināts, ka viņam uzticēta tik nozīmīgas izrādes veidošana, ņemot vērā to, ka huņņu vadonis un valdnieks Atila ir turkiem ļoti svarīgs vēsturisks personāžs. Žagars stāstījis, ka Atila ticis uzskatīts par vienu no bezbailīgākajiem un drosmīgākajiem Romas impērijas ienaidniekiem, kura vadībā turku priekšteči huņņi iekaroja un pārvaldīja ļoti plašas pasaules teritorijas. Žagars norādījis, ka iestudējums veidots tradicionālā stilā kā vēsturiska drāma, respektējot izrādes specifiku, jo to ir paredzēts adaptēt diviem festivāliem.

Ar Ankaras Operas iestudējumu tiks atklāts Stambulas operas festivāls 3.jūnijā un Aspendosas festivāls senās Grieķijas amfiteātrī 30.augustā.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV