Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Tukuma Mākslas muzejā atklās izstādi "Irlavas kolekcija"

Easyget.lv, 26.02.2014. 11:57

No 1. marta Tukuma Mākslas muzejā būs skatāma izstāde "Irlavas kolekcija", kurā aokopoti vecmeistaru darbi no Sarkanā Krusta Irlavas slimnīcas ārsta Krišjāņa Katlapa veidotās kolekcijas, informē Tukuma muzeja pārstāve Gundega Rugāja.
Tukuma Mākslas muzejā atklās izstādi "Irlavas kolekcija"

Līdzīgi kā gleznotājs Leonīds Āriņš loloja muzeju Tukumā, tā izcilais ķirurgs Krišjānis Katlaps veidoja muzeju Irlavā. Izstādē "Irlavas kolekcija" pārstāvēti tādi Latvijas vecmeistari kā Ansis Artums, Ādams Alksnis, Burkards Dzenis, Ģederts Eliass, Eduards Kalniņš, Emīls Melderis, Kārlis Miesnieks, Jānis Liepiņš, Kārlis Neilis, Vilhelms Purvītis, Janis Rozentāls, Marta Skulme, Uga Skulme, Gustavs Šķilters, Jānis Tīdemanis, Teodors Ūders, Voldemārs Zeltiņš u.c.

Irlavas kolekcija Tukuma muzejā nonāca pēc ārsta Krišjāņa Katlapa aresta un tam sekojošās Valsts Irlavas mākslas muzeja likvidācijas 1949. gada janvārī. Irlavas māksla muzejs 20. gadsimta četrdesmitajos gados bija vienīgais mākslas muzejs laukos. Tā kolekcija tapusi ar Irlavas un Grenču pagasta medicīnas darbinieku, skolotāju un zemkopju atbalstu. Līdzekļus ziedojumu veidā sagādāja ne tikai vietējā sabiedrība, bet arī mākslas izstādes pastāvīgie apmeklētāji. Irlavas mākslas muzejs pastāvēja no 1943. līdz 1948. gadam.

Irlavas kolekcijas izstāde Tukuma muzejā notiek jau otro reizi. Pirmo reizi tā bija skatāma Atmodas laika priekšvakarā - 1987. gada decembrī. Izstādi un tās katalogu sagatavoja Jurģis Skulme. Toreiz izstāde ieguva plašu rezonansi. Cenzūras iestādes tolaik neļāva izstāstīt Irlavas mākslas muzeja un daktera Katlapa stāstu visās detaļās, tomēr Jurģis Skulme un Juris Celmiņš bija savu paveikuši – par Irlavas kolekciju un leģendāro personību uzzināja sabiedrība.

Izstādes atklāšana Tukuma Mākslas muzejā (Harmonijas ielā7) notiks 1. Martā plkst. 12:00.

Foto: Oto Skulme. Ganiņš. 1936. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV