Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Maksa un Morica piedzīvojumi Leļļu teātrī inscenēti piekto reizi

Easyget.lv, 26.02.2014. 16:38

Delveri Makss un Morics Leļļu teātra jauniestudējumā ir pieauguši un kļuvuši nedaudz prātīgāki
Maksa un Morica piedzīvojumi Leļļu teātrī inscenēti piekto reizi

Galerijas:

Režisora Edgara Kaufelda skatuves versijā Vilhelma Buša ilutratīvā stāsta „Makss un Morics” varoņi ir jau pieauguši, bet piekrituši izstāstīt savas dzīves neparastākos atgadījumus ar visām no tā izrietošajām sekām. Aktieri stāstīs un rādīs puišeļu nedarbus gan ar leļļu, gan citu rekvizītu palīdzību. Izrāde tiek veidota, respektējot Vilhelma Buša oriģinālo darbu, tā kompozīciju un ilustrācijas.

Maksa un Morica piedzīvojumi Latvijas Leļļu teātrī tiks inscenēti jau piekto reizi. Līdz šim Buša ilustrēto stāstu (komiksu) dzejā Leļļu teātrī iestudējusi leģendārā režisore Tīna Hercberga tandēmā ar ne mazāk leģendāro mākslinieku Pāvilu Šenhofu un komponistu Gunāru Rozenbergu. Galvenie varoņi runājuši aktrišu Velta Skurstenes, Zentas Lēpes, Daces Skadiņas, Astrīdas Pērkones, Silvijas Biteres, Vijas Blūzmas, Audras Pētersones un Santas Didžus balsīs.

Leļļu teātra aktierim, režisoram Edgaram Kaufeldam šis būs ceturtais iestudējums Leļļu teātrī. Savā radošajā komandā viņš ieaicinājis arī mākslinieci Ievu Ozoliņu, ar kuru kopā 2012. gadā iestudēta izrāde „Jampadracis Ziemassvētkos”, scenogrāfu Uģi Bērziņu, kurš veidojis ne vienu vien leļļu izrāžu skatuvisko ietērpu, kā arī mūziķi, grupas „Dzelzs Vilks” solistu Juri Kaukuli, kurš jau daudzu gadu garumā sadarbojas ar skatuves mākslas pārstāvjiem.

Režisors uzsver: „Stāstu par Maksu un Moricu es neuztveru kā didaktisku un pamācošu. Manuprāt, tā autors patiesībā vairāk simpatizē abiem nerātņiem, tādēļ izrāde būs kā pieaugušā Maksa un Morica atskats uz paveiktajiem nedarbiem ar savu tiesu fantāzijas un izpušķojumiem.” Mēģinājums skatīt stāstu citā griezumā un ārpus pieņemtā rāmja lielā mērā noteicis mākslinieku un komponista izvēli. „Ar Ievu kopā strādājām pie „Jampadrača Ziemassvētkos” un jau tad sapratu, ka man viņa patīk kā personība – brīvi domājoša multimāksliniece. Juris Kaukulis arī ir cilvēks ar plašu domāšanu, kam nepatīk ievērot „rāmjus”. Savukārt scenogrāfs Uģis Bērziņš ilgstošajā sadarbībā ar mūsu teātri ir parādījis, ka lieliski izjūt leļļu teātra skatuves specifiku un nianses,” stāsta režisors.

Abiem galveno varoņu atveidotājiem, aktieriem Artūram Putniņam un Daumantam Švampem „Maksa un Morica” iestudēšanas process izvērties gan aizraujošs, gan pamācošs, jo nepilnu divu mēnešu laikā nācies apgūt ģitāras spēli Jura Kaukuļa vadībā. Aktieri par šo iespēju sajūsminās un sola arī turpmāk bez kautrēšanās demonstrēt jaunās prasmes. Interesanti bijis strādāt arī ar šīs izrādes lellēm – reti izmantotajām trostu marionetēm, kas veidotas precīzi pēc Buša ilustrācijām.

Radošā komanda: režisors – Edgars Kaufelds, mākslinieks – Ieva Ozoliņa, scenogrāfs – Uģis Bērziņš, mūzikas autors – Juris Kaukulis. Lomās: Artūrs Putniņš (Makss) un Daumants Švampe (Morics).

Izrāde par Maksu un Moricu iesakāma bērniem no 4 gadu vecuma.

Biļetes uz iestudējuma „Makss un Morics” pirmizrādi 1.martā, kā arī uz 28. marta un 12. aprīļa izrādēm izpārdotas, tādēļ izsludināta papildizrāde 19. martā plkst. 18:30. Vairāk informācijas www.lelluteatris.lv.

Foto: Artūrs Putniņš un Daumants Švampe izrādē „Makss un Morics” Leļļu teātrī. Foto (c) Rūta Petrauska

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV