Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Valmieras teātrī top izrāde bērniem

Easyget.lv, 27.02.2014. 12:24

6. martā Valmieras teātra Apaļajā zālē pirmizrādi piedzīvos ungāru dramaturga Ģulas Urbana luga „Visām pelēm garšo siers”, ko iestudējis režisors Felikss Deičs.

Šekspīra Romeo un Džuljetas cienīgu divu dzimtu naidu pārtrauks pelēnu Fruži (R. Dišlere) un Šomas (I. Kniploks) draudzība un labā griba, kā arī noslēpumainais Muris Buris (R. Jakovels). Felikss Deičs šo Ģulas Urbana lugu iestudē jau otrreiz un uzskata, ka tā komentārus neprasa – tik skaidra un labestīga tā ir. „Vispār es domāju, ka nav vajadzīgs nekāds īpašs tikai bērniem domāts teātris,” saka režisors. „Ir vienkārši teātris. Labs, ja savu daļu iespaidu un informācijas iegūst gan pieaugušie, gan bērni. Savukārt, ja tas ir slikts, tad par to vispār nav ko runāt. Man vienmēr ir svarīgi atrast tos divus ceļus, lai viens būtu bērniem, otrs – pieaugušajiem. Lai interesanti būtu arī vecākiem.”

Felikss Deičs ilgus gadus strādājis Rīgas Jaunatnes teātrī, nospēlējot arī neskaitāmas lomas bērnu izrādēs, un uzsver, ka ikviena no tām ir nesusi arī aktieriem daudz radoša gandarījuma: „Man visas bērnu izrādes ir bijušas mīļas. Spēlēt tādās ir milzīgs prieks, jo tur vari būt pa īstam brīvs, improvizēt, rotaļāties. Galvenais – saskarsmē ar bērniem ir jābūt ļoti personiskam, patiesam pārdzīvojumam. Jo, spēlējot pieaugušajiem, kaut ko var tēlā nospēlēt distancējoties, paļaujoties uz skatītāju intelektu. Bērniem jāspēlē ļoti personiski, jo viņi visu uztver emocionāli, ar sirdi.” Arī jaunuzvedumā aktieri ļaujas tīram spēles priekam, atrodot amizantas raksturiezīmes katram no tēliem un dziedot Imanta Zemzara un Emīla Zilberta komponētās dziesmas.

Scenogrāfu Evijas Pintānes un Reiņa Suhanova iekārtotajā pienotavā rosīsies kostīmu mākslinieces Ievas Veitas ietērptas nesamierināmas grauzēju ģimenes – lietišķās pelēkās un eksaltētās baltās peles. Radošais scenogrāfijas risinājums tapis sadarbībā ar teātra atbalstītāju “Food Union”. Lomās: Baiba Valante, Mārtiņš Lūsis, Ingus Kniploks, Kaspars Zāle, Ilze Lieckalniņa, Rūta Dišlere, Rihards Jakovels.

Ungāru rakstnieks, režisors un aktieris Ģula Urbans (1938) ir visnotaļ populārs savā dzimtenē. Viņš sarakstījis vairāk nekā 20 lugas, lielākoties bērnu auditorijai, un pats arī tās iestudējis Budapeštas Leļļu teātrī. Urbans radījis arī vairākus romānus, izdevis dzejoļu un stāstu krājumus. „Visām pelēm garšo siers” ir viņa populārākais darbs, kas daudzkārt iestudēts ne vien Ungārijā, bet arī citviet pasaulē, kā arī piedzīvojis ekranizāciju.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV