Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Dienā, kad aprit gads kopš Imanta Ziedoņa aiziešanas mūžībā, fonds Viegli atskatās uz paveikto

Easyget.lv, 27.02.2014. 14:24

Ir pagājis tieši gads, kopš esam pazīstami ar Mūžīgo Imantu Ziedoni, kas vairs nekad šo zemi un tautu nepametīs. Imanta Ziedoņa fonds „Viegli”, kas tika dibināts kopā ar pašu dzejnieku, gada laikā turpinājis darboties, īstenojot vairākas no iecerēm un tiecoties pretī Imanta vīzijai.
Dienā, kad aprit gads kopš Imanta Ziedoņa aiziešanas mūžībā, fonds Viegli atskatās uz paveikto

„Lai arī kā cilvēks attiektos pret mirstību, pirmā nāves gadadiena ir nozīmīgs datums. Pirmā diena no visām sekojošajām, kurā uz notikumu atskatāmies ar pieredzi, kuru ir devusi dzīve - visi svarīgie un nesvarīgie, publiskie un intīmie datumi - bez kāda fiziskas klātbūtnes. Šis ir cikla noslēgums. Un visgrūtāk ir spert tieši pirmo soli pēc apstāšanās. Tāpēc ir vērts vēlreiz atgriezties pie visām domām, sajūtām un notikumiem, kas mums bija pirms gada un sekojošās 364 dienās pirms šodienas,” vēsta fonda „Viegli” pārstāvji.

Šo gadu fonds „Viegli” darbojies, lai sakārtotu vidi un izveidotu platformu, kur darboties nākamajos gados. Solījums ir ticis dots, vairs nekādi labojumi un papildinājumi nav iespējami. Tagad atliek tikai godpilni doto vārdu turēt. „Dzīves jēga ir prieks!” teicis Vārda meistars, un pēc šī principa tiek plānoti arī darāmie darbi – radošuma centra izveide „Dzirnakmeņos”, Apbalvojuma iedibināšana, digitālā muzeja un mācību spēles izveide, mūzikas rakstīšana un atskaņošana – viss, kas ar Imanta Ziedoņa atstāto var turpināt dāvāt prieku cilvēkiem.

Reizēs, kad Mazās Kavalērijas vai, pēcāk, fonda “Viegli” dalībnieki tikās ar dzejnieku, viņam mazāk gribējās kopīgi spriest par darbiem un vairāk baudīt kopību caur mūziku. 2010.gadā izdotais mūzikas albums “Viegli” bija Ziedoņa ļoti cienīts un novērtēts. Un, turpinot aktivitātes virzienu, pagājušā gada nogalē Imanta Ziedoņa fonds „Viegli” laida klajā otro mūzikas albumu „Vakars.Pietura.Jasmīns.”, kurā Latvijas talantīgie mūziķi ieskaņojuši savas oriģināldziesmas ar Imanta Ziedoņa vārdiem. Līdzīgi kā iepriekšējā albuma tapšanā, arī šoreiz visas 11 albumā iekļautās dziesmas tika ierakstītas Imanta Ziedoņa vasaras mājā „Dzirnakmeņi”. Radošais process ir ar savdabīgu mistiku apdvests un mēs nekad nevaram precīzi zināt iedvesmas avotus. Tomēr arī paši mūziķi atzīst, ka, atšķirībā no pirmā albuma, šoreiz skaņdarbi ir iznākuši dziļāki un dvēseliskāki. Cik daudz tas sasaucas ar mūsu katra individuālajām pagājušā gada sajūtām, gan ir katra paša spriešanai.

Apzinoties, ka „Dzirnakmeņos” ir īpaša aura, fonds „Viegli” aktīvi darbojas, lai jau šovasar šo Imanta vasaras māju atvērtu plašākai publikai - kā radošuma centru, kurā notiek aktīvas darbības, lekcijas un meistarklases. „Šis gads arī devis skaidru sapratni par Imanta Ziedoņa vasaras mājām Murjāņos, kā radošas personas autordarba saglabāšanu nemainītā veidā, restaurētu klēti un vīziju par sētas papildināšanu ar divām nelielām palīgēkām, kas nodrošinās radošas norises ap un iekš šīs mājas. Arī teritorijas funkcionālu un dabisku izmantošanu visiem Imanta Ziedoņa radošumā un talantā ieinteresētajiem, ” par iecerēm stāsta fonda „Viegli” draugs, arhitekts Jānis Dripe.

Jānis Dripe strādā ne tikai ar Murjāņu māju kompleksu. Viņš ir uzņēmies darboties arī ar Imanta Ziedoņa mūžīgajām mājām - atdusas vietu Ragaciema klusajā kapsētā. Šogad līdz Imanta dzimšanas dienai 3. maijā plānots pabeigt kapa vietas iekārtošanu, kas, atbilstoši Vārda meistara un viņa ģimenes vēlmei, iecerēta lakoniska un vienkārša – Ziedoņa paraksts un viens no 22 Dzejnieka kolekcijas dzirnakmeņiem no Murjāņu mājām - kā darba tikuma, formas veseluma, ritma un rituma simbolu.

Kā viens no Imanta Ziedoņa sapņiem, kas kopā ar fondu tika lolots vairākus gadus atpakaļ, bija cildināt cilvēkus par radošumu un ļaut tautai caur tiem redzēt savu leģendāro cildenumu. Tāpēc fonds šogad ir izsludinājis Apbalvojumu „Laiks Ziedonim!”, kura ietvaros tiek meklēti un cildināti cilvēki par izcilību jaunradē. Apbalvojums tiks pasniegts piecās nominācijās, kur katra no tām simbolizē kādu dzīves jomu, kas dzejniekam ir bijusi svarīga. Kopīgais un vispārstāvošais ideāls ir iedvesmot un iedrošināt latviešus visā pasaulē. Apbalvojums tiks pasniegts 3. maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā, sadarbībā ar Latvijas Televīziju un Latvijas radio, kā arī žurnālu „Ieva” un populārāko ziņu portāli „Delfi”.

Tikmēr visu šo gadu ir ritējis darbs arī virtuālajā vidē. Fonds ir turpinājis savu darbu pie Digitālā muzeja izveides, kura pirmā kārta kā mācību spēle „Epifāniju pavēlnieks” tika nodota sabiedrības rīcībā jau 2012. gadā. Šobrīd notiek darbs pie spēles „Krāsainas pasakas” izveides, un tā būs spēle 3. un 8. klašu skolēniem, lai viņiem saprotamā veidā būtu iespēja iepazīties Imanta Ziedoņa daiļradi. Spēli plānots pabeigt septembrī.

Imanta Ziedoņa fonds „Viegli” pateicas visiem, kas ļauj dzejniekam turpināties jaunos un radošos darbos. Visiem, kas iedvesmojušies no Vārda meistara daiļrades un ļāvuši skaistajam Latvijā parādīties - aktieriem un režisoriem par izcilām izrādēm, mūziķiem par dziesmām, kur izmantoti Ziedoņa darbi. Literatūras skolotājiem un tiem bibliotekāriem, kas Imanta Ziedoņa grāmatas šogad turējuši goda vietā. Ikvienam, kas pieminējis izcilo dzejnieku un dzīvojis turot godā viņa paustās vērtības.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV