Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Izdots komikss lielielm un maziem

Easyget.lv, 03.03.2014. 13:29

Baudi dzīvi bez steigas, pārstāj kreņķēties par niekiem, izmanto nejaušības, uzdrīksties būt aušīgs, seko iedvesmai, ļaujies apcerei, skumsti un priecājies – vārdu sakot, dzīvo! Iepazīstieties – šo viedo padomu autors ir Ruksis, par kura dzīvi vairāk uzzināsiet, lasot “Jāņa Rozes apgādā” izdoto somu rakstnieces Jūlijas Vuori komiksu lieliem un maziem.
Izdots komikss lielielm un maziem

Kad kāds klauvē pie durvīm, Ruksis atver. Kad ciemos atnāk draugs, Ruksis to cienā ar lāceņu pīrāgu, mēnesnīcas ķīseli, arbūziem un mellenēm. Kad Ruksis jūtas nomākts, viņš dodas uz atrakciju parku, kur zīlniece viņam pareģo saldu dzīvi. Lai paātrinātu tās tuvošanos, viņš nopērk cukurvati. Dzīve ir kā gaismas kūlis, ko purvā iebaksta kabatas lukturītis.

Grāmata “Ruksis” pirmoreiz iznāca 1998. gadā Somijā, bet pirms tam īsi komiksi par Ruksi tika publicēti avīzes Helsingin Sanomat nedēļas pielikumā Nyt. Pateicoties gaišai, viegli melanholiskai dzīves filosofijai un labdabīgam humoram, Ruksis ir iekarojis visu vecumu lasītāju sirdis un kļuvis par vienu no iemīļotākajiem grāmatu personāžiem Somijā.

Tagad ar Rukša piedzīvojumiem un viņa neparasto pasauluztveri var iepazīties arī latviešu lasītāji, gan lieli, gan ne tik lieli, bet paši mazākie priecāsies par šāgada sākumā “Jāņa Rozes apgādā” iznākušo grāmatiņu “Ruksis un krāsas”, kurā iepazīstam galvenā varoņa labākos draugus – Govi, Āpsi, Pingvīnu un Skumju ruksi.

Somu māksliniece Jūlija Vuori (1968) studējusi Mākslas un dizaina universitātē Helsinkos. Viņas gleznu un grāmatu ilustrāciju izstādes notikušas daudzās pasaules vietās. Autore saņēmusi dažādus apbalvojumus, tostarp Somijas Kritiķu asociācijas balvu 1992. gadā, Somijas Jauno mākslinieku balvu 1994. gadā, Gada labākā mākslinieka titulu 1994. gadā un Valsts prēmiju par ieguldījumu bērnu kultūrā 2013. gadā.

“Sajutos vārgi. Iedomājos, ka palīdzēt varētu terapija. Nopirku dažus produktus un dāvanā dabūju sēņu terapijas pamācību. Pie kaktu tirgoņa iegādājos prāvas bekas. “Sakārto sēnes taisnās rindās. Apgaismo tieši no augšas. Lūkojies uz sēnēm, līdz rodas atveseļojoša enerģija.” Blenzu vismaz pusstundu. Sajūta nemainījās. Izmēģināju sakārtot sēnes arī spirāles un zvaigznes formā. Tad pamanīju grāmatā maziem burtiem iespiestu tekstu: “Vēlamo rezultātu var panākt tikai ar toverīšu urnulām vai punktainajiem parka kāpostrumpučiem”. Pagatavoju beku mērci, un tas deva īsti cūcisku enerģiju.” - Jūlija Vuori.

Māksliniece - Jūlija Vuori. No somu valodas tulkojusi Emīlija Petraškeviča.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV