Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Andra Gaujas filma “Ģimenes lietas” iekļauta desmitgades labāko filmu sarakstā

Easyget.lv, 05.03.2014. 14:44

Desmitgades labāko filmu izlasē latviešu režisora veikums iekļauts kopā ar dokumentālā kino meistardarbiem “Nogalināšanas anatomija” un “Trīs Melanholijas istabas”.
Andra Gaujas filma “Ģimenes lietas” iekļauta desmitgades labāko filmu sarakstā

Izlasi veido Horvātijas filmu festivāls “Zagrebdox”, kas dokumentālo filmu vidē ir labi zināms. Līdzās režisora Andra Gaujas “Ģimenes lietām” desmitniekā ir tādas filmas kā Vernera Hercoga līdzproducētā “The act of Kiling” (Nogalināšanas anatomija) un Pirjo Honkasalo “The 3 Rooms of Melancholie” (Trīs Melanholijas istabas), informē filmas “Ģimenes lietas” producenti Madara Melberga.

Neskatoties uz uz to, ka filma Latvijā tika uzņemta divdomīgi, pasaules dokumentālo filmu kontekstā tā ir labi zināma un ieguvusi ne vienu vien augstas klases novērtējumu. Iespējams, atšķirīgā filmas uzņemšana Latvijā un pasaulē saistīta ar filmas samērā melno sižetu un skandalozo raksturu, kuru pašmāju skatītājs uztvēra pārāk personiski. Filma līdz šim bijusi konkursa skatēs festivālā IDFA , ieguvusi pasaules labākās dokumentālās filmas tilulu ASV lielākajā dokumentālo filmu Silverdocs un “Zagrebdox” izlasē filma ir atotajā vietā un padara gados jauno režisoru Andri Gauju par rektrospektīvu pārstāvi.

Šī nav pirmā reize, kad latviešu dokumentālā filma ierindota nozīmīgā izlasē. Režisora Ivara Kraulīša filma “Baltie zvani” deviņdesmitajos gados tika iekļauta pasaules visu laiku labāko īsfilmu sarakstā.

Šobrīd režisors Andris Gauja, kura režisoriskā pieeja ir balansēt starp dokumentālismu un fikciju, veido savu pirmo aktierfilmu “Izlaiduma gads” , kura uz ekrāniem nonāks drīzumā.

Foto: Andis Gauja un kritiķis Igors Bezinovičs (Horvātija). Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV