Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Saruna muzejā būs veltīta Jaunās sievišķības tēmai

Easyget.lv, 05.03.2014. 14:54

Sestdien, 8. martā, plkst. 15.00 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs aicina uz „Sarunu muzejā”, veltītu modernās sievietes tēlam 20. gadsimta 20. gados, ko atspoguļo mākslas izstāde „Jaunā sievišķība”., informē muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Pirmais pasaules karš un neatkarīgas valsts nodibināšana ienesa būtiskas pārmaiņas Latvijas sieviešu dzīvēs, jo beidzot tika realizēti jau 19. gadsimta nogalē aizsāktās sieviešu emancipācijas kustības galvenie centieni. Saruna ar izstādes „Jaunā sievišķība” kuratori, mākslas vēsturnieci Baibu Vanagu šajā zīmīgajā datumā, 8. martā, Starptautiskajā sieviešu dienā, būs par 20. gadsimta 20. gadu jaunajām, modernajām sievietēm, kas daudzus savus laikabiedrus vedināja pārskatīt priekšstatus par to, kas ir „sievišķīgs” un kas „vīrišķīgs”, nereti pilnībā mainot gadu desmitiem valdījušos uzskatus.

Tieši šīs pirms 90 gadiem dzīvojušās sievietes pirmoreiz ieguva lielu daļu to lietu, ko mēs tagad uzskatām par pašsaprotamām – tiesības izvēlēties savus priekšstāvjus nacionālajā parlamentā un pašām tikt ievēlētām, daudz plašākas profesionālās karjeras un dažādākas brīvā laika pavadīšanas iespējas. Jaunās 20. gadu sievietes bija pašpārliecinātas, strādāja algotu darbu, sekoja līdzi modes jaunumiem, ļoti rūpējās par savu ārieni, pat aizrāvās ar kādām sportiskām aktivitātēm, turklāt bija daudz atraisītākas savā uzvedībā par priekštecēm, un atpūtas brīžus baudīja dažādās izklaidēs – teātrī, hipodromā, kafejnīcā, „dansingā” un citur.

Izstādē „Jaunā sievišķība” aplūkojamās gleznas, grafikas, fotogrāfijas un pastkartes kopā ar kuratores stāstījumu šodienas skatītājam palīdzēs tuvāk iepazīt šīs emancipētās sievietes un viņu dzīvesstilu 1920. gados.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – EUR 2,13 / LVL 1,50; skolēniem, studentiem, pensionāriem – EUR 0,71 / LVL 0,50).

Izstāde skatāma līdz 6. septembrim.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV