Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Saruna muzejā par Eiropas kultūras galvaspilsētas izstādi „1914”

Easyget.lv, 07.03.2014. 16:28

Autori, darbi, nezināmi fakti, salīdzinājumi un paralēles – vēsturisko notikumu kontekstā svētdien ciklā Sarunas muzejā
Saruna muzejā par Eiropas kultūras galvaspilsētas izstādi „1914”

16. martā plkst. 15.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle Arsenāls un mākslas vēsturniece Edvarda Šmite aicina uz „Sarunu muzejā” par Latvijas mākslas kolekciju Eiropas kultūras galvaspilsētas izstādē „1914”, informē muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva. 

Izstāde „1914” ir viens no centrālajiem Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumiem, kas programmas „Force Majeure” tematiskās līnijas „Brīvības iela” ietvaros tēlaini stāsta par vēstures problēmām, pieminot simtgadi kopš Pirmā pasaules kara sākuma. Trīs izstādes sadaļas – „Uz impēriju drupām”, „Strēlnieki” un „Aculiecinieki” – veido vizuāli, emocionāli un intelektuāli provocējošu vēstījumu par cilvēka iekšējo transformāciju uz ārējo liktenīgo notikumu fona.

Ekspozīcijas plašākā sadaļa „Aculiecinieki” veidota kā vienas desmitgades mākslas norišu atainojums, kas sākas 1914., Pirmā pasaules kara sākuma gadā, un noslēdzas laikā, kad Centrālā, Austrumu un Ziemeļeiropa atrodas modernisma radošo meklējumu krustugunīs. Latviešu glezniecības un tēlniecības mantojums dod iespēju izcelt trīs pamattēmas, kas saistītas ar kara ienestajām korekcijām politiskajā, sociālajā un kultūras jomā, vienlaicīgi parādot līdzīgas tendences citu Eiropas jauno valstu mākslā, – fronte, indivīda skarbā atrautība no ierastās ikdienas un novatoriskie eksperimenti. Ievērojamie mākslinieki, kuru daiļrade tiek vērtēta kā Latvijas mākslas zelta klasika, – Jāzeps Grosvalds, Jēkabs Kazaks, Aleksandrs Drēviņš, Konrāds Ubāns, Valdemārs Tone, Oto un Uga Skulmes, Niklāvs Strunke, Jānis Liepiņš, Aleksandra Beļcova, Romans Suta, Ludolfs Liberts, Ģederts Eliass un Teodors Zaļkalns – kā laikmeta liecinieki atstājuši unikālu dokumentāciju šim sarežģītajam posmam Latvijas un Eiropas dzīvē, savos darbos iemūžinot gan vienkāršā cilvēka pārdzīvojumus, vērojumus un pārdomas, gan personīgos radošos meklējumus neordinārajā situācijā.

„Saruna muzejā” kopā ar erudīto mākslas vēsturnieci un lielisku stāstītāju Edvardu Šmiti piedāvā retu iespēju koncentrētā un visaptverošā veidā iepazīt hrestomātiskos latviešu mākslinieku darbus, skatot katru eksponātu no autora personības un rašanās apstākļu aspekta, uzzināt mākslinieku dzīvesstāstus un noskaidrot avangarda virzienu būtiskākās iezīmes 20. gadsimta 10.–20. gados.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – EUR 3,56 / LVL 2,50; skolēniem, studentiem, pensionāriem – EUR 2,13 / LVL 1,50).

Izstāde skatāma līdz 20. aprīlim.

Foto: Izstādes „1914” ekspozīcija. LNMM izstāžu zāle Arsenāls. Foto (c) Kristaps Kalns

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV