Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Galerijā "Durvis" atklās izstādi „Krāsu prieks”

Easyget.lv, 12.03.2014. 09:58

15. martā plkst 12.00 mākslas galerijā "Durvis" (Brīvības laukums 21, Tukums) tiks atklāta Jūrmalas mākslinieku grupas biedru Rudītes Jēkabsones - keramiķes un Jāņa Jēkabsona - gleznotāja darbu kopizstāde "Krāsu prieks", informē Tukuma muzeja pārstāve Gundega Rugāja.

Rudītes Jēkabsones dzīves veids ir keramika. „Māls ir materiāls, ar kuru saprotos vislabāk. Patīk krāsaina keramika. Tā ir brīnišķīga sajūta, strādāt savā darbnīcā uz podnieka virpas. Sevi lieku kategorijā - podnieks. Vienkārša, tīra forma, nedaudz faktūras un joprojām glazūra. Nevaru beigt eksperimentēt redukcijas tehnikā. Tā dod tik daudz pārsteigumus, neiztrūkstoši arī nepatīkamus, bet tos jau retais redz. Adrenalīna deva katru reizi, kad veru vaļā cepli”, savu radošo darbību raksturo māksliniece.

Rudīte Jēkabsone Latvijas Mākslas akadēmijā ieguvusi lietišķi dekoratīvās mākslas mākslinieka diplomu un maģistra grādu vizuāli plastiskajā mākslā. Ir Jūrmalas mākslinieku grupas biedrs un Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. Ir piedalījusies izstādēs Latvijā, Lietuvā, Somijā, Baltkrievijā, Krievijā, Anglijā, Zviedrijā.

Keramiķe labprāt veido arī dekoratīvu keramiku privātmāju interjeriem un dārziem, bet kopā ar vīru Jāni Jēkabsonu strādā pie keramikas kamīnu projektiem un to realizēšanas dzīvē, kā arī nodarbojas ar keramikas kamīnu un krāšņu restaurāciju.

Jānis Jēkabsons vasarā dod priekšroku gleznošanai un makšķerēšanai, savukārt ziemā labprāt dodas bļitkot un medīt. „Strādāju eļļas tehnikā, krāsu uzklājot ar otu un špakteli. Gleznoju uz kartona, audekla, koka vai apmetuma. Gleznoju ainavas, portretus, kluso dabu. Mēģinu ar minimāliem izteiksmes līdzekļiem panākt maksimālu efektu. Makšķeri, otu un špakteli izjūtu kā savas rokas turpinājumu” – tā sevi raksturo pats mākslinieks.

Gleznotājs Jānis Jēkabsons ieguvis Latvijas Mākslas akadēmijas interjera un iekārtas nodaļas mākslinieka diplomu un humanitāro zinātņu maģistra grādu mākslā, ir Jūrmalas mākslinieku grupas biedrs. Izstādēs abi mākslinieki piedalās kopš 1982.gada.

Māksliniekam bijušas personālizstādes Lietuvā, Latvijā, Somijā. Dalība izstādēs Latvijā, Somijā, Krievijā. Darbi ir privātajās kolekcijās Skandināvijā, Eiropā, ASV, Kanādā, Austrālijā, Japānā.

Rudītes un Jāņa Jēkabsonu izstāde „Krāsu prieks” mākslas galerijā „Durvis” skatāma līdz 24.aprīlim.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV