Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Šonedēļ Rīgā atklās starptautisku izglītojoši izklaidējošu izstādi par mūziku

Easyget.lv, 12.03.2014. 11:34

Vairāk nekā 10 interaktīvi eksponāti izstādes apmeklētājiem ļaus sajust, ieraudzīt un pieskarties mūzikai
Šonedēļ Rīgā atklās starptautisku izglītojoši izklaidējošu izstādi par mūziku

No 14. marta tirdzniecības centra „Galleria Riga” 5. stāvā (līdzās zinātkāres centram „Zili brīnumi”) būs apskatāma Somijas zinātnes centra „Heureka” komandas izstrādātā izstāde, kurā skaņas neredzamais un fiziskais fenomens kļūs saskatāms un sajūtams.

Izstādi veidojuši jomas profesionāļi sadarbībā ar zinātniekiem, lai demonstrētu mūzikas un skaņu pasaules daudzveidību. Izstādes apmeklētājs var aktīvi līdzdarboties un iepazīt eksponātus - spiežot pogas, sitot bungas, spēlējot gaisa ģitāru, komponējot, sitot ritmu un citādi darbojoties ar dažādiem eksponātiem. Piemēram, eksponāts „Sitiet ritmu” ļauj salīdzināt kultūras atšķirības, bet „No kompaktdiska līdz vaska cilindram” ir kā ceļojums laika mašīnā, piedāvājot pazīstamus skaņdarbus noklausīties tā, kā tie būtu skanējuši 20. gadsimta sākumā uz vaska cilindra, gan gramofona ierakstā, gan 70. gadu skaņuplatē un visbeidzot – kompaktdiskā.

Zinātkārs apmeklētājs varēs uzzināt par skaņas fizikālajām īpašībām, par mūzikas ietekmi uz indivīdu un sabiedrību un paraudzīties uz mūziku no jauna skatu punkta. Izstāde ļaus izprast, kāpēc viena mūzika spēj radīt pozitīvas emocijas, bet cita – negatīvas. Izstāde ir paredzēta ikvienam interesantam - kā bērniem, tā arī pieaugušajiem un pat jomas profesionāļiem.

Zinātnes - tehnoloģiju centru asociācija (Association of Science-Technology Centers) par skaņai un mūzikai veltīto izstādi raksta: „Tā tika radīta, pamatojoties uz pētījumu, ka mākslas muzejā viena piektdaļa apmeklētāju ierodas vienatnē, bet „Heureka” zinātnes centrā 99% tie ierodas kompānijā. Tātad pirmais uzdevums bija radīt izstādi, kur apmeklētājs nav izolēts ar austiņām ausīs un viņam ir iespēja dalīties pieredzē ar citiem. Otrs uzdevums kļuva skaidrs pēc apmeklētāju aptaujas – izrādījās, ka ļoti daudz cilvēku sevi uzskata par nemuzikāliem, jo šādu vērtējumu saņēmuši skolā mūzikas vērtējumos. Jebkura izstāde par mūziku ir liels izaicinājums, kas piedāvā apmeklētājiem ne tikai virkni diagrammu. Mūzika ir saziņas līdzeklis: caur mūziku cilvēki dalās emocijās. Mūziku rada kopā un bauda kopā: tā cilvēkus saliedē. Un visbeidzot - mūzika ir izpausmes veids, jo mēs izvēlamies klausīties stāstu par to, kas mēs esam.”

Līdz šim izstādi apmeklējuši vairāk nekā 350 tūkstoši interesentu Helsinkos, Mehiko, Bangkokā, Kuveitā, Tartu.

Papildu informācija: www.zinoo.lv/muzika, tālr.: +371 25613196 , e-pasts: muzika@zinoo.lv.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV