Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

10 spilgtākie ļaundari kino vēsturē

Easyget.lv, 13.03.2014. 10:19

Skandalozi, amorāli, cietsirdīgi un fenomenāli – šie tēli iegājuši kino vēstures kā izcili ļaundaru piemēri. Viņu harisma ir apbrīnojama un dvēseles tumšums satraucoši biedējošs.
10 spilgtākie ļaundari kino vēsturē

Piedāvājam iepazīties ar 10 izteiksmīgākajiem ļaundaru tēliem uz lielā ekrāna:

Fredijs Krīgers (Roberts Englunds) filmā “Šausmas Gobu ielā” (1984)

Nešaubīgi, viens no slavenākajiem tēliem šausmu filmu vēsturē ir Fredijs Krīgers – ļaundaris, kas spēj murgus pārvērst realitātē.

Fredijs Krīgeris ir noslēpums tēls, kas parādās pusaudžu sapņos – ar apdegušu ādu un nažiem nagu vietā, viņš savus upurus nogalina bezjūtīgi un cietsirdīgi. Pirms pāris gadiem ticis vecāku dusmās sadedzināts dzīvs tagad Fredijs īsteno savu atriebību, ielaužoties cilvēku sapņos un nežēlīgi nogalinot viņus. Vienīgā iespēja, kā izdzīvot ir neaizmigt!

Šausminoši biedējošs no ārpuses un rūgtuma pilns no iekšpuses, Fredijs Krīgers iegājis kino vēsturē kā tēls, kuru cilvēki noteikti nekad nevēlētos sastapt savos sapņos.

Zāģis (Tobins Bells) filmā “Zaģis” (2004 – 2010)

Džons Krāmers jeb Zaģis ir ar fenomenālu prātu un šausminošu nežēlību apveltīts slepkava, kurš uzskata, ka dzīvība ir dāvana, kas ir jānovērtē. Šis ļaundaris neatbilst tipiska slepkavas prototipam, kas pats paveic slepkavības, viņš drīzāk atvieglo situācijas, kurās upuri nogalina sevi paši.

Zāģis vienmēr parūpējas par daudz asinīm, cietsirdību un nepatīkamiem skatiem. Apveltīts ar izcilām prāta spējām, viņš piespiež cilvēkus cīnīties par savām dzīvībām, liekot iziet cauri prātam neaptveramiem uzdevumiem.

Džona Krāmera atveidotājs Tobins Bells par lomu saņēma Chiller-Eyegore balvu kā labākais ļaundaris un ticis nominēts arī neskaitāmām citām balvām, piemēram, MTV filmu balvai un prestižājai “Kliedziens” balvai .

Frenks Būts (Deniss Hoopers) filmā “Zilais samts” (1986)

Filma “Zilais samts” ir provocējoša, erotiska, mistiska un līdz kaulam biedējoša ļaundara Frenka Būta, ko atveido aktieris Deniss Hoopers, klātbūtnes dēļ.

Frenks ir sociopātisks gangsteris, narkotiku tirgonis un centrālā figūra Ziemeļkarolīnas kriminālajā pasaulē. Viņš nolaupa dziedātājas Dorotijas Vallenas vīru un dēlu, lai piespiestu Dorotiju apmierināt viņa sadomazohistiskās tieksmes. Frenka apsēstība ar Dorotiju radījusi vīrietī divas personības - viena izpaužas kā sadists, kas sievieti pazemo un sit, un otru, sauktu par bērnu, kurš dziedātāju izvaro, liekot viņai mutē turēt zilu samta audumu...

Džeks Torranse (Džeks Nikolsons) filmā “Apgaismība” (1980)

Džeks Torransa tēls trillerī “Apgaismība” ir atzīts par vienu no visu laiku lielākajiem ļaundariem kino vēsturē.

Džeks sākotnēji šķiet pavisam parasts ģimenes cilvēks, kurš cieš no bērnībā radušamies kompleksiem. Tomēr šīs nepilnības nebūt nav tik nekaitīgas. Tās vīrieti noved līdz pašiznīcībai, viņš sajūk prātā un par galveno vēlmi kļūst savas ģimenes nogalināšana. Ir aizraujoši un vienlaikus biedējoši vērot varoņa pārvērtības, kad viņš vairs nespēj kontrolēt savu gribu un kļūst par citu cilvēku.

Alekss DeLarge (Malkoms Makdauels) filmā “Mehāniskais apelsīns” (1971)

Alekss ir harizmātisks un psihopātisks bandas vadonis, kura dzīves galvenā bauda ir klasiskā mūzika, izvarošana un vardarbība. Viņa ļaunums slēpjas viņa netikumos. Tiekot noķertam un apcietinātam, pēc diviem gadiem viņam tiek piedāvāta iespēja piedalīties medicīniskā eksperimentā, pēc kura puisim vajadzētu atbrīvoties no jebkādas vēlmes darīt ļaunu.

Aktiera Malkoma Makdauela tēls iegājis kino vēsturē kā amorāls ļaundaris, kurš izklaides vārdā moka, kropļo un nogalina. Dažviet filma “Mehāniskais apelsīns” pat tikusi aizliegta, uzskatot, ka tā popularizē vardarbību, taču par Aleksa lomu aktieris saņēmis ne vien leģendāru slavu, bet arī ticis nominēts Zelta Globusam.

Medmāsa Rečida (Luīze Flečere) filmā “Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu” (1975)

Viena no izcilākajām sieviešu kārtas ļaundarēm ir medmāsa Rečīda, kuras atveidotāja Luīze Flečere par lomu saņēmusi vairākas godalgas, tostarp Amerikas Kinoakadēmijas balvu un Zelta Globusu.

Medmāsa Rečida ārēji atgādina perfektu sievieti, bet viņā slēpjas dēmonisks ļaunums un aukstums. Viņa strādā psihiatriskajā klīnikā par medmāsu, taču pret pacientiem izturas ar milzu cietsirdību un neizrāda ne mazāko žēlastību.

Medmāsa Rečida kļuvusi par vienu no visvairāk parodētākajiem tēliem kino.

Normans Beits (Entonijs Perkins) filmā “Psiho” (1960)

Normans Beits manipulē ar skatītāju prātiem un atklāj cilvēka dvēseles tumšākos bezdibeņus. Liela daļa filmas veiksmes pieder trillera “Psiho” režisoram – spriedzes kino lielmeistaram Alfrēdam Hičkokam, kura radītais varonis iegājis kino vēsturē kā viens no nežēlīgākajiem un savdabīgākajiem sērijveida slepkavām.

Normans Beits, kuru atveidoja aktieris Entonijs Pērkinss, ir psihiski nelīdzsvarots vīrietis, kurš ne tikai nogalināja pats savu māti, bet pieņēma arī viņas personību. Viņš ienīst sievietes un nevilcinās ne mirkli, lai nodarītu viņām pāri. Vīrieša cietsirdība radusies mātes ietekmē, kura sludināja, ka dzimumattiecības ir grēks, ka vienīgā perfektā sieviete ir viņa pati. Greizsirdības un apsēstības mākts, Beits nogalina gan viņu, gan viņas mīļāko. Lai apspiestu sevī vainas apziņu par pastrādāto, Normans izliekas it kā viņa māte aizvien būtu dzīva.

Filma “Psiho” iegājusi kino vēsturē kā vislabākais Alfrēda Hičkoka darbs.

Tomijs Devito (Džo Pesci) filmā “Labie puiši” (1990)

Izcilākais mafijas pārstāvis kino vēsturē ir Tomijs Devito, kuru atveidoja aktieris Džo Pesci, kurš par šo lomu ieguva Oskara balvu.

Psihopātiskais maniaks Tomijs Devito ir kā bumba ar laika degli, kas ir gatava eksplodēt jebkurā brīdī. Viņš lieliski atspoguļo mafijas vidi - viņš ir nežēlīgs un izslāpis pēc asinīm un vardarbības. Neparedzams un izaicinošs, Tomija Devito tēls garantē intensīvu spriedzi visas filmas laikā.

Džokers (Hīts Ledžers) filmā “Tumšais bruņinieks” ( 2008)

Ļaundaris, kura sejā vienmēr ir smaids – tāds ir Hīta Ledžera atveidotais Džokers filmā “Tumšais bruņinieks”.

Džokers ir psihiski nelīdzsvarots ļaundaris ar savdabīgu humora izjūtu. Pasludinājis Betmenu par savu negantāko ienaidnieku, Džokers dara visu, lai viņu iznīcinātu.

Lai gan iepriekš Džokera lomā iejutušies vairāki citi aktieri, tostarp izcilais Džeks Nikolsons, tieši Hīts Ledžers kritiķu vidū atzīts par vislabāko Džokera lomas izpildītāju, pēc savas nāves saņemot Oskara balvu.

Hanibals (Entonijs Hopkins) filmā “Jēra klusēšana” (1991)

Sensacionālais trilleris “Jēra klusēšana” ir kino šedevrs, atklājot vienu no kino vēsturē nežēlīgākajām sērijveida slepkavām – Hanibalu Lekteru.

Hanibals Lekters ir pazīstams kā sērijveida slepkava ar augsti attīstām manipulatora spējam. Bērnībā piedzīvojis traumu, kļūstot par savas mīļotās māsas slepkavības liecinieku un pēcāk spiests pats apēst viņu, Hanibals sāk iemiesot visu to, ko agrāk ienīdis, un kļūst par nežēlīgu sērijveida slepkavu. Hanibals Lekters neatgādina parastos brutālos slepkavniekus, tā vietā viņš ir gudrs, inteleģents un ar izsmalcinātu gaumi. Viņu dziļi aizskar rupjība un bieži vien viņš nogalina cilvēkus, kuriem ir sliktas manieres. Arī ainas, kurās Hanibals ēd pats savus upuris, ir biedējoši satraucošas, vienlaikus izstarojot ļaundara garīgo attīstību.

Tieši aktiera Entonija Hopkinsa šarmantais un gluži magnētiskais tēlojums padarīja Hanibalu Lektoru par ikonu. Aktieris par Hanibala lomu saņēmis Amerikas Kinoakadēmijas balvu kā labākais aktieris, bet viņa atveidotais varonis Amerikas Filmu institūta aptaujā izvēlēts kā visu laiku labāk pazīstamais slepkava kino vēsturē.

Foto: Aktieris Hīts Ledžers Džokera lomā. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV