Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Krāsu trakums uz jaunības fona – Pavļučenko gleznu šovs Siguldā

Easyget.lv, 14.03.2014. 11:46

Uguns un Ūdens zīmē Siguldā - ziemas festivāla ''Vairāk sporta. Vairāk atpūtas. Vairāk mākslas. Vairāk prieka'' ietvaros - tika atklāta rīdzinieka Vladimira Pavļučenko darbu izstāde.
Krāsu trakums uz jaunības fona – Pavļučenko gleznu šovs Siguldā

Krāsu trakums uz jaunības fona

Viņš ir jauns, ispējams, ar to izskaidrojams, ka arī izstādes apmeklētāju vidū bija tik daudz jaunu cilvēku. Viņš ir sportisks, no šejienes dinamiskums, kas bija vērojams gandrīz trīs stundas ilgajā šovā uz Siguldas kultūras nama skatuves. Viņš ir īsts talants, tādēļ Siguldā no Rīgas bija ieradušies arī cienījama vecuma gleznotāji, lai apskatītu ap 30 jaunus, vēl pēc svaigas krāsas smaržojošus Vladimira Pavļučenko darbus.

„Vladimira gleznas vienmēr izceļas ar izteiktu krāsu izjūtu,” savu viedokli apmeklētājiem klāsta viens no Latvijas glezniecības vecmeistariem - mākslinieks Juris Ģērmanis. „Un, protams, - nevaldāma fantāzija, trakulība un svaigi tēli, - tas jau kļuvis par šī 23 gadus vecā gleznotāja vizītkarti.”

Šovs uz Siguldas kultūras nama skatuves ilga trīs stundas, piedaloties dāžādu žanru dejotājiem un dziedātājiem. Par performances radošo noslēgumu kļūs jaunais videoklips, kuru apsolīja radīt producentu kompānija "Feldman Shum production".

„Мan ir liels prieks, ka ir tik daudz draugu, ar kuriem var viegli un nepiespiesti pavadīt trīs stundas - lieliskā, dzīvespriecīgā atmosfērā… Savas gleznas veltu cilvēkiem, saviem laikabiedriem, nevis kādai mistiskai atzinībai nākotnē,” pauž mākslinieks Pavļučenko.

Mākslinieka Pavļučenko „trīsstūrainais ritenis”

„Gleznu šova” idejiskā iedvesmotāja ir KN Sigulda vadītāja Тerēzija Leimane.

„Šogad vēlējos kaut kā netradicionāli sarīkot mākslas darbu izstādi ziemas festivāla ietvaros, tādēļ arī vērsos pie Latvijas glezniecības meistara - mākslinieka Jāņa Anmaņa ar lūgumu ieteikt kādu jaunu, spilgtu vārdu, turklāt - saistītu ar lielo sportu… Un Anmanis nedomājot teica: „Sauciet ciemos, Pavļučenko!”, stāsta Leimene.

Tā nu ir iegājies, ka kopš Leonardo da Vinči laikiem māksliniekus pievelk velosipēds. Un, ja faktiskajam divriteņu pārvietošanās līdzekļa izgudrotājam - dižajam Leonardo -tā arī neizdevās pavizināties ar paša brīnumaino izgudrojumu, tad Latvijas māksliniekam Volodjam Pavļučenko ir nācies ar divriteni nobraukt ne vienu vien tūkstoti kilometru pa dzimtās Latvijas, kā arī Lietuvas un Igaunijas ceļiem.

Velosportā 14-gadīgais Pavļučenko nonāca gluži nejauši. „Mamma uzstāja. Vienkārši pateica: "Vladimir, es iepazinos ar labu treneri, viņš jau gaida tevi treniņā!", atcera mākslinieks.

Sākumā jaunajam Pavļučenko nepavisam nepatika garie braucieni pa asfaltu ar veco šoseju velosipēdu. Pavisam cita lieta - lidot pa mežiem klātu paugurainu apkaimi ar īstu velobaiku! Riteņi plati, rāmis dūres biezumā! Stūre taisna kā sliede! Bet tiem šosejniekiem - gan stūre kā baranka, gan rāmis kā adāmadata, gan riteņi pavisam šauri, kas gan tur labs?

Taču treniņš pēc treniņa, un tad jau Pavļučenko sāka apdzīt savus vienaudžus uz šosejas Rīga-Jūrmala, bet vēlāk - gūt uzvaras dažāda līmeņa jauniešu un junioru sacensībās.Un visbeidzot viņš ieguva vienu no galvenajām balvām savā sporta karjerā - supermodernu sacīkšu velosipēdu 1500 latu vērtībā.

Šķita, ka Vladimiram no velobraucēja karjeras nekādi neiznāks izvairīties: Latvijas junioru izlase viņu tā vien gaida, viņš pastāvīgi ierindojas desmit valsts labāko jaunovelobraucēju vidū! Un tad no racionālā viedokļa notiek kaut kas neizskaidrojams. Jaunā velosporta "zvaigzne" pārtrauc treniņus un noliek savu dārgo sacīkšu velosipēdu pie malas.

„Manā dzīvē bijušas daudzas nopietnas aizraušanās un vienmēr esmu centies nodoties tām ar visu sirdi, lai būtu labākais. Bet velosports kādā brīdī pārstāja mani iedvesmot, tas no aizraušanās pārtapa apnicīgā darbā. Es vienkārši zaudēju interesi par sacīkstēm un kādēļ gan tērēt laiku tam, kas agri vai vēlu vienalga beigsies?” – atceras Pavļučenko.

Šodien Vladimirs Pavļučenko ir viens no pazīstamākajiem un noslēpumainākajiem Latvijas jaunajiem gleznotājiem. Viņa darbi izraisa gan sajūsmu, gan neizpratni. Tie vienlaikus ir gan interesanti, gan apstrīdami. Nesagatavotu skatītāju tie var šokēt, bet var arī likt ieiet sevī, lai padomātu par Vladimira radīto tēlu mākslinieciskā noslēpuma atminēšanu...

„Pavļučenko ir ģēnijs,” uzskata viens no mūsu labākajiem gleznotājiem, pazīstamais latviešu mākslinieks, Тriju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Jānis Anmanis. „Viņš mūsu valstī apliecina neomodernisma estētiku un dara to tik iedvesmojoši, tik izteiksmīgi un spēcīgi, ka ļoti drīz par viņu zinās visa mūsdienu pasaule!”

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV