Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Operā „Bohēma” īpaši viesi - Inga Kalna un Ilmārs Lapiņš

Easyget.lv, 17.03.2014. 10:53

Latvijas Nacionālajā operā 2. aprīlī pēdējā šīs sezonas Džakomo Pučīni operas „Bohēma” izrāde būs īpaša – Mimī dziedās izcilais soprāns Inga Kalna, un pirmo reizi Latvijas Nacionālajā operā diriģēs šī gada jubilārs, pazīstamais latviešu diriģents Ilmārs Lapiņš.
Operā „Bohēma” īpaši viesi - Inga Kalna un Ilmārs Lapiņš

Pavisam drīz, 17. maijā, Latvijas Nacionālajā operā Inga Kalna sniegs krāšņu solokoncertu ievērojamā britu diriģenta Džuliana Reinoldsa muzikālajā vadībā. Bet pirms tam, ieskandinot pavasari Rīgā, Ingas Kalnas apburošo balsi varēs dzirdēt šīs sezonas pēdējā Džakomo Pučīni operas „Bohēma” izrādē 2. aprīlī.

Inga Kalna ir trīskārtēja Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte (1995, 1998, 2002). Soliste ir arī Goldberg Operatic Prize (Lielbritānija, 1997) ieguvēja un Bruce Millar-Gulliver Memorial Trust Award konkursa (Lielbritānija, 1999) 1.vietas ieguvēja. Dziedātāja viesojusies Itālijā, Francijā, Anglijā, Kanādā, ASV, Izraēlā, Zviedrijā, Somijā, Šveicē, Holandē un citur. 2008.gadā Inga Kalna debitēja divos prestižos Eiropas mūzikas festivālos Minhenē un Zalcburgā, kā arī apbūrusi kritiķus un skatītājus daudzās valstīs un lielos operteātros.

Pie diriģenta pults „Bohēmas” izrādē stāsies pasaulē pazīstamais latviešu diriģents Ilmārs Lapiņš, kurš nesen nosvinējis savu 70 gadu jubileju. Šī izrāde ir veltīta viņa jubilejai un to svinēsim arī mēs, baudot Latvijas Nacionālās operas orķestra skanējumu Ilmāra Lapiņa vadībā. Kopš 2009. gada Ilmārs Lapiņš ir Irkutskas apgabala filharmonijas Gubernatora orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents. Bijis galvenais diriģents Ufas operā, Tomskas un Sverdlovskas simfoniskajos orķestros, Mostaras simfoniskajā orķestrī, Vīnes Jaunā kamerorķestra, Maskavas Valsts simfoniskā orķestra galvenais viesdiriģents. Strādājis par diriģentu Jaroslavļas Valsts filharmonijā (Krievija), Tatārijas Akadēmiskajā operas un baleta teātrī, Klaipēdas Muzikālajā teātrī, Belgradas Nacionālajā operā, Maskavas Lielajā teātrī, Veronas operā. Pirmo reizi Latvijas Nacionālajā operā Ilmārs Lapiņš diriģēs 2.aprīlī.

Pučīni liriskā meistardarba„Bohēma” varoņi ir tipiski 19. gadsimta nogales parīzieši: dzejnieks Rūdolfs, mūziķis Šonārs, filozofs Kolēns un mākslinieks Marsels. Draugu nabadzīgajā, bet jauneklīgi nebēdnīgajā ikdienā ienāk zīda izšuvēja Mimī. Taču meitenes liktenis jau izšķirts - pat Rūdolfa mīlestība nespēj viņu glābt... Zaudējuma sāpes remdē vienīgi draugu atbalsts.

Šī ir izrāde, kas ļauj novērtēt mīlu, mākslu, draudzību un dzīvesprieku. Līdzās Ingas Kalnas atveidotajai Mimī, romantisko parīziešu lomās iejutīsies arī Murats Karahans, Dana Bramane, Jānis Apeinis, Armands Siliņš un Rihards Mačanovskis.

Iestudējums Pētera Krilova režijā pirmizrādi piedzīvoja 1995.gada vasarā Dailes teātra telpās, jo LNO ēka vēl tika remontēta. Skatītāji šo izrādi ir tik ļoti iemīlējuši, ka „Bohēma” valdzina Latvijas Nacionālās operas skatītājus vēl šodien.

Biļetes: LNO un "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV