Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Izdots randiņromāns “Projekts “Rozija””

Easyget.lv, 18.03.2014. 10:18

Latviski izdots austrāliešu rakstnieka Greiema Simsiona romāns “Projekts “Rozija”” - pavasarīgs un gaišs noskaņojums garantēts.
Izdots randiņromāns “Projekts “Rozija””

Kā atrast savu īsto otro pusīti? Šis jautājums bijis aktuāls visos laikos, un cilvēce kopumā tam veltījusi lielu daudzumu enerģijas, kuru mēs, iespējams, būtu varējuši izmantot daudz lietderīgāk. Tomēr vēl arvien, par spīti zinātnes sasniegumiem un iespējām, mīlestības formulu nevienam atklāt nav izdevies. Lai kā tur būtu ar pārējo cilvēci, ģenētikas profesoram Donam Tilmanam, ārkārtīgi racionālam vīrietim, kurš ļaušanos emocijām uzskata par bezjēdzīgu laika šķiešanu, ir brīnišķīgs plāns kā pašam tikt pie atbilstošas daiļā dzimuma pārstāves. Meklēdams “sievieškārtas partneri visam mūžam” un jauno darbības virzienu nosaucot “Projekts “Sieva””, Dons ķeras pie darba. Pēc vairākiem neveiksmīgiem randiņiem ar dažādām sievietēm viņš izveido ārkārtīgi detalizētu anketu (uz 16 lapām, sīkā drukā!) un izvieto to dažādos portālos. Lai gan ne tūkstošiem, tomēr ir diezgan daudz sieviešu, kas anketu lasa un pat cenšas atbildēt, bet Dona plāns ir skaidrs: viņš satiksies tikai ar tādu sievieti, kura “pareizi” atbildēs uz visiem jautājumiem. Kompromisi te nav pieļaujami.

Kamēr kandidātes tiek sijātas cauri šim smalkajam sietam, Dona priekšnieks un teju vienīgais draugs Džīns (kuram ar sievietēm ir pavisam specifiskas attiecības!) atsūta pie aizņemtā zinātnieka kādu jaunu sievieti. Rozija meklē savu bioloģisko tēvu, un šis uzdevums ir gana piņķerīgs, jo kandidātu sarakstā ir vairāk nekā četrdesmit vīriešu un viņi dzīvo dažādās pasaules malās. Dons ir ar mieru palīdzēt Rozijai tēva meklēšanā, jo viņam jātrenējas saskarsmē ar sievietēm...

Austrāliešu rakstnieka Greiema Simsiona “Projekts “Rozija”” ir viegls, rotaļīgs, dzīvespriekā dzirkstošs romāns, kurš pat īgnam lasītājam ik pa brītiņam izvilinās sirsnīgu smaidu. Kā radīts vieglai izklaidei, šis vienkāršais stāsts tomēr aizrauj un sajūsmina – gan smīkņājot par ģenētikas profesoru, nopietno četrdesmitgadnieku Donu Stilmanu, kurš beidzot ir nolēmis nopietni ķerties pie projekta “Sieva”, gan, elpai aizraujoties un pa brīdim iespurcoties vai sašutumā iešņācoties (atkarībā no lasītāja dzimuma!), kopā ar Dona vienīgajiem pāris draugiem pētot potenciālajai sievas kandidātei aizpildāmo anketu, gan brīnoties par Dona racionālo pieeju ikdienišķiem sadzīves jautājumiem. Jā, un arī Rozija nav nemaz tik vienkārša un paredzama būtne, kā varētu šķist romāna sākumā.

Dīvainības, kuras piemīt šī romāna varoņiem, ir gaumīgi spilgtinātas, padarot romānu “Projekts “Rozija”” par lielisku lasāmvielu ilgam laikam – iespējams, tā kļūs tikpat populāra kā “Trīs vīri laivā”.

Greiems Simsions ir jauns austrāliešu rakstnieks, un šis ir viņa pirmais romāns. 2012. gadā “Projekts “Rozija”” ieguva Viktorijas štata Literārās debijas balvu nepublicētiem manuskriptiem un šobrīd ir tulkots vairāk nekā 30 valodās.

No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV