Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Pavasara saulgriežus Liepājā svinēs ar skaļu uzvešanos un šūpošanos

Easyget.lv, 19.03.2014. 11:19

22. martā pulksten 13:00 folkloras centrā „Namīns”, Bāriņu ielā 32, Liepājā folkloras kopa „Atštaukas” aicina uz skaļu un krāsainu Lielās dienas svinēšanu, godinot dienas uzvaru pār nakti un pavasara saulgriežus.
Pavasara saulgriežus Liepājā svinēs ar skaļu uzvešanos un šūpošanos

„Lielā diena, Lieldiena, Lieldienas - tie visi ir apzīmējumi, kas dainās lietoti pavasara saulgriežu svētku apzīmēšanai. Saskaņā ar tautas tradīcijām Lielā diena ir klāt tad, kad pirmo reizi šajā gadā diena ir kļuvusi garāka par nakti. Lieldienu svinēšanā svarīga vieta ir saullēkta sagaidīšanai tieši saulgriežu rītā. Tas, savukārt, nevar notikt bez mutes mazgāšanas pret rītiem tekošā strautā vai avotā. Līvu ciemos šis rīts aizsākas ar putnu saukšanu un modināšanu,” ralsta Latvijas Universitātes profesore Māra Mellēna.

Jau daudzus gadus folkloras kopa „Atštaukas” Liepājā organizē un aicina uz latviešu gadskārtu svētku svinēšanu un līdzdarbošanos tradicionālās kultūras darbnīcās. Arī šogad pašas saimnieces aicina ciemos uz „Namīna” pagalmu, kur notiks Lielās dienas svinēšana. Dziesmas skandēs folkloras kopas „Vēlava” un „Saknes”, bet sprigani dejos bērnu deju kolektīvs „Krustiņi”. Tie ir Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra kolektīvi, kas rūpējas par latviešu tautas tradīciju uzturēšanu. Kopā ar visiem tautas dziesmas dziedās Austras bērni un pati Austra Pumpure.

„Viens no svarīgiem Lieldienu rituāliem ir šūpoļu kāršana un šūpošanās, bet Lieldienās šūpojoties šūpoles nedrīkst apturēt, tām jāapstājas pašām, tikai tad tā rāmi šūpodamies un veldrē nesakrizdams noziedēs linu lauks. Pēc seniem priekšstatiem šūpošanās ir saistīta ar auglību, tas jādara, lai labi padotos lopi, lini, kā arī, lai pasargātu sevi no odu un dunduru dzēlieniem. Olas izsenis dažādām tautām ir bijis dzīvības simbols, arī latviešu pavasara saulgriežu tradīcijās tām ierādīta īpaša vieta. Lieldienas gaidot, olas tiek krāsotas sīpolu mizās, rudzu zelmenī, kumelītēs vai siena smalkumos. Olas dāvina par šūpošanu, ar olām kaulējas – sitas Lieldienu rītā. Ticējumi vēsta, ka tas, kura olas čaumala ir stiprāka, ilgāk dzīvos. Olas ripina un lielā daudzumā arī ēd, jo līdzās apaļiem plāceņiem, diedzētiem graudiem, tās ir galvenais Lieldienu ēdiens”, ticējumu nozīmi skaidro Māra Mellēna.

Sadarbībā ar ziedu dizaina studiju „Liepzars” Lielās dienas svinību laikā folkloras centrā „Namīns” būs iespēja krāsot olas, no dabas materiāliem veidot ligzdiņas, notiks arī olu ripināšana un garda ēšana. Lai olas pietiktu visiem, var ņemt līdzi savas vēl nekrāsota, jo būs iespēja tās novārīt, vai arī var ņemt jau nokrāsotas olas, lai padižotos.

Dalība pasākumā ir bez maksas.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV