Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

LJTI aicina uz lekciju par „jauno materiālismu”

Easyget.lv, 19.03.2014. 11:56

Turpinot diskusiju par alternatīviem ekonomikas modeļiem, Latvijas Jaunā teātra institūts aicina uz Rutas Potsas lekciju un diskusiju par jauno materiālismu 22. martā plkst. 10.00 Dirty Deal Teatro.

Gatavojoties simpozijam "Es, patērētājs", kas notiks septembrī kā viens no Rīga 2014 - Eiropas Kultūras galvaspilsētas tematiskās līnijas "Izdzīvošanas komplekts" projektiem, Latvijas Jaunā teātra institūts (LJTI) jau šonedēļ piedāvā britu ilgtspējīgas attīstības speciālistes Rutas Potsas (Ruth Potts) lekciju "Jaunais materiālisms", informē LJTI pārstāve Zane Kreicberga.

2013. gadā Ruta Potsa kopā ar britu ekonomistu Endrjū Simsu (Andrew Simms) publicēja brošūru "Jaunais materiālisms", kurā piedāvāta alternatīva pieeja lietu pasaulei arvien eskalējošās patērēšanas kultūras vietā. Patērētājsabiedrības ekonomika, kas balstās pieprasījuma un piedāvājuma nepārtrauktā kāpinājumā, ražojot arvien jaunas lietas un iestāstot, ka tās mums ir vajadzīgas, radījusi daudz nevēlamu seku gan vides apdraudējuma, gan sociālā un ekonomiskā ziņā. Tās būtību asprātīgi raksturojis britu ekonomists un ilgtspējīgas attīstības profesors Tims Džeksons (Tim Jackson): "Tas ir stāsts par mums, cilvēkiem, kuri tiek pārliecināti tērēt naudu, kas mums nav, par lietām, ko mums nevajag, lai atstātu iespaidu uz cilvēkiem, kuri mums nerūp." Jaunais materiālisms, pēc autoru domām, piedāvā risinājumu, aicinot radīt pietiekami daudz labas kvalitātes darba vietu un padarīt pieejamas preces un pakalpojumus, neiekrītot patēriņa kredītu lamatās. Būtība ir vienkārša - mainīt attieksmi pret lietām un paildzināt to dzīvi, labojot, nevis izmetot; veidot lietu pasauli ap sevi tādu, kādu mēs to vēlamies, vairāk radot un izgatavojot pašiem, nevis pērkot jaunas lietas ar "plānoto nolietošanos". Latvijā tas nav nekas jauns - mēs vēl neesam aizmirsuši, kā izaudzēt dārzeņus, piešūt pogu vai izgatavot grāmatplauktu. Tomēr arī mums būs interesants filozofiskais un socioloģiskais skatījums uz to, kas notiktu, ja šāda attieksme sabiedrībā kļūtu par dominējošu. Ja notiktu pāreja no pasīvas patērēšanas uz radoši aktīvāku un sociāli atbildīgāku "ražošanas sabiedrību", uz tādu ekonomiku, kas veicina pieprasījumu, nepalielinot patēriņu, un kurā līdzvērtīga loma ir mājražotājiem un māksliniekiem - gan tiem, kas ražo un labo, gan tiem, kas rada un izklaidē.

Ruta Potsa ir ieguvusi maģistra grādu pārmaiņu ekonomikā Šumahera koledžā Lielbritānijā. Viņa ir strādājusi par komunikāciju vadītāju Jaunās ekonomikas fondā (new economics foundation) Londonā, kur vadījusi pētījuma "Lielās pārmaiņas" (The Great Transition) kampaņu.

Rutas Potsas lekcija "Jaunais materiālisms" notiks sestdien, 22. martā, plkst. 10.00 Dirty Deal Teatro, , Spīķeros, Maskavas ielā 12/2, aicināti visi interesenti. Lekcija būs angļu valodā, diskusiju pēc tās vadīs Edgars Eihmanis, ekonomikas socioloģijas un Eiropas politekonomijas maģistrs Amsterdamas universitātē.

Lekcija par jauno materiālismu un topošais simpozijs "Es, patērētājs", kas pulcēs ekonomikas un vides ilgtspējas speciālistus, māksliniekus, filozofus un antropologus, ir LJTI aktivitātes Rīga 2014 un Eiropas sadarbības projektā "IMAGINE 2020: Māksla un klimata pārmaiņas", kuru atbalsta ES Programma "Kultūra".

Papildinformācija:
http://www.thenewmaterialism.org/
http://www.schumachercollege.org.uk/blog/the-new-materialism-ruth-potts

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV