Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

LTV1 demonstrēs Dzintras Gekas jauno dokumentālo filmu „Tālā zeme – Sibīrija”

Easyget.lv, 20.03.2014. 13:04

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā, 25. martā, otrdien, pulksten 22.00, LTV1 demonstrēs godalgotās režisores Dzintras Gekas-Vaskas jaunākās dokumentālās filmas “Tālā zeme – Sibīrija” 1. un 2. daļu „Magadana un Susumana” un ceturtdien, 27. martā, pulksten 19.25, 3. daļu „Maršruts: Amūras apgabals 1949”.

"1941. un 1949. gada deportācijas ir nozīmīga mūsu tautas atmiņas daļa, tāpēc veidoju filmas, apkopoju intervijas, lai mūsu bērni atcerētos un tas vairs nekad neatkārtotos,” uzsver režisore Dzintra Geka-Vaska, kura savā daiļradē jau ilgus gadus atspoguļo Sibīrijas tēmu, emocionālos stāstos skaidrojot to nākamajām paaudzēm.

Otrdien, 25. martā, pulksten 22.00, LTV1 kanālā gaidāma dokumentālās filmas “Tālā zeme – Sibīrija” 1., 2. daļa „Magadana un Susumana” televīzijas pirmizrāde. Susumana tulkojumā no čukču valodas nozīmē „Vēju pilsēta”, kas atrodas 600 kilometrus no Magadanas. 30 gadus pēc atgriešanās dzimtenē Astrīda dodas apskatīt vietu, kur izsūtījumā iepazinušies viņas vecāki. Pilsēta ir sabrukusi, jo nav izsūtīto darbaspēka, bet viņas tēva celtajā mājiņā dzīvo bijušais kriminālieslodzītais. 100 kilometru attālumā atrodas mazā pilsētiņa Jagodnaja, kur ir privāts muzejs - vienīgais muzejs, kura ekspozīcijā stāstīts par represijām. 970 tūkstoši ieslodzīto gājuši caur Magadanas apgabala ieslodzījuma vietām. Viņu vidū pieci ar pusi tūkstoši latviešu - Kurzemes katlā saņemtie virsnieki, leģionāri, karavīri.

Brāļi Ēriks un Mārtiņš Vilsoni 2013. gada vasarā devās uz Magadanas apgabalu, kur abi dzimuši. Ēriks Vilsons atrod Magadanā slimnīcu, kurā viņš piedzimis. Mamma bērnībā nav daudz stāstījusi, ko viņa ar tēvu pārdzīvoja, no labklājīgas dzīves Latvijā nokļūstot izsūtījumā Kolimā. „Mums bija šeit jāatbrauc,” tā saka brāļi, „kad esi bijis pie savām saknēm, tad lielāks līdzsvars. Svarīgi, lai nākamās paaudzes to ieraudzītu un neaizmirstu.”

Ceturtdien, 27. martā, pulksten 19.25, LTV1 ēterā filmas “Tālā zeme – Sibīrija” 3. daļa „Maršruts: Amūras apgabals 1949”. Māra Grāvele piedzima Amūras apgabala 7. nodaļā. Viņas vecāki kopā ar Māras vecākajiem brāļiem un māsām 1949. gada 25. martā tika izsūtīti no Valmieras rajona, Alojas pagasta. Izsūtītas tika arī abas vecmāmiņas. 2012. gadā Māra kopā ar likteņbiedriem devās uz Amūras apgabalu, lai sameklētu vecmāmiņas kapa vietu un Vozžajevkā satiktu māsas Hincenbergas, kuras no izsūtījuma neatgriezās.

Annas Gaigules tēvs tikai trīs nedēļas pirms marta izsūtījuma atgriezās no četru gadu ilga apcietinājuma Molotovas apgabala Urālos. “Tika dota tikai pusstunda, lai sakravātos, uzskaitītu palikušo mantu. Izvedēji steidzinājuši, tāpēc vajadzīgās mantas palika mājās. Vecmāmiņa izbēra kotletes uz galda, lai līdzi paņemtu bļodiņu. Tāds bija apjukums.” Anna kopā ar operatoru 2012. gada vasarā devās uz Tigdu Blagoveščenskas apgabalā, izstaigāja bērnības takas un satika savu bērnības draudzeni.

Filma veidota Studijā SB, režisore un producente - Dzintra Geka-Vaska, operators - Aivars Lubānietis.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV