Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Izstādi „1914” apmeklējuši vairāk nekā 10 000 interesentu

Easyget.lv, 21.03.2014. 09:28

Eiropas kultūras galvaspilsētas izstāde „1914” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls būs apskatāma vēl tikai mēnesi, taču jau šobrīd tās apmeklētāju skaits ir pārsniedzis 10 000.
Izstādi „1914” apmeklējuši vairāk nekā 10 000 interesentu

Izstāde „1914” kā viens no centrālajiem Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumiem programmas „Force Majeure” tematiskās līnijas „Brīvības iela” ietvaros tēlaini stāsta par vēstures problēmām, pieminot simtgadi kopš Pirmā pasaules kara sākuma. Oriģināls ekspozīcijas iekārtojums palīdz mākslas darbiem veidot vizuāli, emocionāli un intelektuāli ietilpīgu, provocējošu vēstījumu par cilvēka iekšējo transformāciju uz ārējo liktenīgo notikumu fona. Kopā ar daudzveidīgu izglītojošu pasākumu piedāvājumu divu mēnešu laikā (no 2014. gada 18. janvāra) projekts piesaistījis ievērojamu mediju un skatītāju interesi – izstādi līdz šim apmeklējuši vairāk nekā 10 000 cilvēku. Jāpiebilst, ka paralēli lielu sabiedrības ieinteresētību izraisa arī otrs šobrīd izstāžu zālē Arsenāls skatāmais starptautisks projekts – ievērojamā franču laikmetīgās mākslas meistara Kristiana Boltanska (Christian Boltanski) personālizstāde „Sirdspukstu arhīvs”: savu piekrišanu mākslinieka idejām ar personīgo sirdspukstu ierakstīšanu pauduši jau vismaz 2 500 apmeklētāju.

Augstu atsaucību un novērtējumu projekts „1914” piedzīvo sociālo mediju vidē, kur gan muzeja mērķtiecīgā darbība un informācijas aprite, gan apmeklētāju atsauksmes individuālajos profilos veido izstādes paralēlo virtuālo eksistenci. Kopumā visos projekta etapos – no sagatavošanas līdz norisei – audzis ne tikai interesentu-sekotāju skaits, bet arī ziņu un atsauksmju atgriezeniskā saite. Atzinīgus vārdus par vizuālo izpildījumu un funkcionalitāti saņēmusi projekta mājas lapa http://1914.lv/, kurā tās darbības laikā fiksēti vairāk nekā 2 000 unikālie apmeklējumi un 7 000 lapu / šķirkļu skatījumi. Zīmīgs ir tas fakts, ka 33% no kopējā skaita sastāda virtuālie apmeklētāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem, 27% ir 18–24 gadu jauni cilvēki, turklāt pirmreizējie apmeklētāji veido 65%.

Sākot ar izstādes „1914” atklāšanu atzīmējams stabils un liels pieprasījums pēc ekskursijām ekspozīcijā un izglītības programmām dažādām auditorijas vecuma grupām. Ģimenes ar bērniem un sākumskolas skolēni kara grūto un sarežģīto tēmu skata, hospitalizējot savas no laika zoba cietušās rotaļlietas, izejot cauri audzinošai pieredzei un promejot paņemot līdzi kādu jaunu vai salabotu spēļu biedru. Pamatskolas vecāko klašu skolēni izstādes ekspozīciju iepazīst, gan apgūstot Latvijas mākslas vēsturi, gan koncentrējoties uz atsevišķiem mākslas terminiem, gan diskutējot un pārrunājot izstādes skartos aktuālos – kara, sabiedrības iesaistes, kultūras mantojuma saglabātības – jautājumus. Vidusskolas audzēkņiem piedāvāta interaktīva izrāde ar pašu skolnieku iesaisti tās tapšanā, kur etīžu teātra „Nerten” aktieri izspēlē epizodes par Pirmā pasaules kara tēmu – dzīve un nāve, aculiecinieki un dalībnieki, trauma un atmiņas, atbildība un stulbums, paaudžu attiecības un sapratne. Kopumā ar izstādi „1914” līdz šim iepazinušies vairāk kā 1 600 skolēnu no visas Latvijas. Divu mēnešu laikā izstāžu zālē Arsenāls norisinājušās 70 ekskursijas, bet notikušo radošo un izglītojošo aktivitāšu (lekcijas, „Sarunas muzejā”, darbnīcas, nodarbības u.c.) skaits tuvojas 90.

Akcentējot izstādes apskates pēdējo mēnesi, vēlamies vēlreiz aicināt tuvāk iepazīt Pirmā pasaules kara vēstures un mākslas saplūsmes punktus, pētot 340 vērtīgus eksponātus, kurus projektam deponēja 17 prestižākie mākslas muzeji un nacionālās galerijas no 11 Baltijas, Austrum- un Centrāleiropas valstīm. Ģimenes ar bērniem ir iespēja apmeklēt trešo radošo darbnīcu „Rotaļlietu hospitālis” (29. martā plkst. 14.00) vai pārbaudīt savas zināšanas izstādi papildinošajās spēlēs skārienjūtīgos ekrānos.

Savukārt pieaugušie vēl var pievienoties dažām lekcijām ciklā „Māksla un Pirmais pasaules karš”, kas apmeklētājiem jau devis iespēju dzirdēt Latvijas un Francijas speciālistu priekšlasījumus par 20. gadsimta sākuma mākslas vēstures, kultūras un sociālās vides jautājumiem. 26. martā plkst. 18.00 Eiropas Savienības mājā un 10. aprīlī plkst. 15.00 Mākslas muzejā „Rīgas Birža” uzstāsies divi franču lektori Estebans Buhs (Esteban Buch) un Lorāns Verē (Laurent Véray) ar referātiem par Pirmā pasaules kara un mākslas jomas saikni. 3. aprīlī plkst. 18.00 LNMM izstāžu zālē Arsenāls notiks mākslas vēsturnieka Dr. habil. art. Ojāra Spārīša lekcija par baltvāciešu kultūras mantojumu.

Tuvojoties Lieldienām, Zaļajā ceturtdienā – 17. aprīlī – izstāžu zāle Arsenāls strādās no plkst. 12.00 līdz 20.00. Lielajā Piektdienā, 18. aprīlī, muzejs slēgts. 19. aprīlī ekspozīcija būs pieejama no plkst. 12.00 līdz 17.00, bet vakarā skatītājus gaidīs spilgts projekta noslēguma pasākums – daudzpusīgā mākslinieka, izcilā ekspresionisma pārstāvja Arnolda Šēnberga (Arnold Franz Walter Schönberg) monooperas „Mēness Pjero” („Pierrot Lunaire”, 1912) atskaņojums. Darba galvenais tēls Pjero atspoguļo laikmeta garu, izmaiņas sabiedrības noskaņojumā, kad 19. gadsimta nogales optimisma vietā nāk dziļa skepse un neticība cilvēces progresam. Latvijā „Mēness Pjero”, kas radies Pirmā pasaules kara priekšnojautās un tiek atzīts par vienu no virziena pirmajiem paraugiem mūzikā, ir reti iestudēts skaņdarbs. Arī pasaules praksē tas nav bieži iekļauts mūziķu repertuārā. Projekts „1914” piedāvā unikālu iespēju dzirdēt šo meistardarbu Latvijā starptautiskas radošās komandas izpildījumā, kuru veidos Baiba Bartkeviča (soprāns), Herta Hansena (klavieres), Raimonds Melderis (vijole, alts), Ivars Bezprozvanovs (čells), Ints Dālderis (klarnete), Anete Toča (flauta). Režisors – Jans Ritsema (Jan Ritsema, Francija).

Izstādes pēdējā dienā – 20. aprīlī – ekspozīcija būs atvērta no plkst. 12.00 līdz 17.00.

Foto: Radošā mobilā darbnīca „Rotaļlietu hospitālis” izstādē „1914”. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV