Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Šodien pasaulē svin Starptautisko Leļļinieku dienu

Easyget.lv, 21.03.2014. 14:20

21. martā, kad svētkus svin leļļu teātri, aktieri un meistari visā pasaulē, arī Latvijā notiek svinīgs pasākums, kurā tiks godināts „Leļļu pasaules goda pilsonis” Pāvils Šenhofs.
Šodien pasaulē svin Starptautisko Leļļinieku dienu

Latvijas Leļļu teātra foajē plkst. 16:00 tiks atvērta leļļu māksliniekam Pāvilam Šenhofam veltītā Alda Linē monogrāfija, ko papildinās meistara skiču un leļļu izstādes „Meistars. Skices. Lelles” atklāšana.

Par godu Pāvila Šenhofa deviņdesmitgadei izdevniecība Neputns martā laida klajā Alda Linē sarakstīto monogrāfiju „Leļļu pasaules goda pilsonis” – līdz šim apjomīgāko pētījumu par Pāvila Šenhofa dzīvi un daiļradi. Tajā apkopota gan visaptveroša informācija par mākslinieka vērienīgo ieguldījumu Latvijas Leļļu teātra attīstībā, gan pievienots bagātīgs ilustratīvais materiāls – Šenhofa skices, izrāžu fotogrāfijas un izrāžu afišas.

Līdztekus grāmatas prezentācijai, Leļļu teātra foajē tiks atklāta arī Šenhofa darbu izstāde, kurā redzamas mākslinieka zīmēto skiču reprodukcijas, kā arī pēc skicēm darinātās lelles. Ikvienam interesentam šo izstādi būs iespējams apskatīt līdz maija beigām.

Latvijas Leļļu teātrim, kas nākamās sezonas sākumā svinēs savu 70. dzimšanas dienu, 2014. gads paies ne tikai kā teātra jubilejas gads, bet arī kā teātra ilggadējā scenogrāfa un galvenā mākslinieka Pāvila Šenhofa 90. dzimšanas dienas gads. Liepājnieks Pāvils Šenhofs veidojis vairāk nekā 300 scenogrāfiju visos Rīgas teātros un Operā, kā arī ārzemēs - Polijā, Vācijā, Bulgārijā, Lietuvā, Igaunijā, kādreizējā Padomju Savienībā - Maskavā, Sanktpēterburgā, Permā, Tbilisi, Taškentā, Ivanovā un Omskā. Ap 300 inscenējumu veicis Latvijas Leļļu teātrī vien, kur 1946. gadā Šenhofs uzsāka darbu kā scenogrāfs, bet 1950. gadā sāka pildīt galvenā mākslinieka pienākumus, ko turpināja līdz pat 2000. gadam. Tieši Pāvila Šenhofa vadībā 60. un 70. gados Valsts Leļļu teātris iemantoja milzu slavu un kļuva par vadošo savas jomas pārstāvi visā bijušās PSRS teritorijā, ar saviem mākslinieciski avangardiskajiem meklējumiem atstājot iespaidu uz sava laika leļļu mākslas sabiedrību. Mākslinieks aizgāja mūžībā 2011. gadā 87 gadu vecumā.

Šenhofa radītā leļļu pasaule ir vesels posms Leļļu teātra vēsturē, turklāt vairākas no viņa „ilustrētajām” izrādēm ir skatāmas vēl joprojām, tai skaitā leģendārā sunīša Pifa piedzīvojumi, „Sniegbaltīte un septiņi rūķīši”, „Lācītis sirsniņā” un citas.

Šenhofa radošā darbība neaprobežojās tikai ar leļļu teātra mākslu – no 1949. gada mākslinieks piedalījās daudzās scenogrāfu un grāmatu ilustratoru izstādēs, bet no 1956. gada ilustrēja vairāk nekā 80 bērnu grāmatas. Pēc aiziešanas no pastāvīga darba Latvijas Leļļu teātrī, Šenhofs turpināja radoši darboties kā izrāžu scenogrāfs un leļļu mākslinieks. Taču īpaši aktīvi viņš pievērsās gleznošanai un regulāri rīkoja personālizstādes.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV