Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Kinoteātrī KSuns notiks Čehu filmu festivāls

Easyget.lv, 31.03.2014. 11:30

No 3. līdz 7. aprīlim kinoteātrī KSuns notiks Čehu filmu festivals, piedāvājot noskatīties godalgotas dažādos laikos tapušas filmas.
Kinoteātrī KSuns notiks Čehu filmu festivāls

Čehu filmu festivāla programma:

3. aprīlī 18:30 Tumšzilā pasaule/ Tmavomodrý svet

Romantika/spriedze/drāma/karš. Čehija/Lielbritānija/Vācija/Dānija 2001, 112 min

Karalaika drāma un mīlas stāsts par čehu lidotāju iznīcinātāju draudzību, varonību un upuriem, dienot RAF spēkos Otrā pasaules kara laikā. Visvairāk apmeklētā čehu filma 2001. gadā, kas ieguvusi četras „Čehu lauvas“.

Jana Sverāka filma ir cilvēciska kamerdrāma, kas risinās uz saspringta vēsturiska fona. Šis ir stāsts par drosmi, varonību un vēstures nepateicību, bet vienlaikus arī stāsts par lielu mīlestību, draudzību un vīru godu, kurā aktieris Održejs Vethijs tēlo Františeku Slāmu - pilotu, kas pēc Čehoslovākijas okupācijas 1939. gadā devies uz Angliju, lai Britu karaliskajā aviācijā karotu pret vāciešiem. Ik dienu izcīnāmajā cīņā par dzīvību, kurā draudzība ir zelta vērtē, iejaucas liktenīga satikšanās ar anglieti Sjūzenu. Stāsts atgādina, cik drosmīgi bijuši tie, kurus vēsture vēlāk nodeva, un kuru paveikto nevajadzētu aizmirst arī nākamajām paaudzēm.

Režija: Jans Sverāks. Lomās: Ondržejs Vethijs, Krištofs Hādeks, Tara Ficdžeralde, Čārlzs Dancs, Oldržihs Kaizers

2001. gadā skatītāju visiecienītākā filma saņēmusi četrus „Čehu lauvas“ (režija, operatora darbs, mūzika un montāža), čehu kinokritiķu balvu, Varnas festivāla galveno balvu un citas balvas.

4. aprīlī 18:30 Apcirpšana/ Postrižini

Poētiska komēdija. Čehoslovākija, 1980, 93 min

Filma uzņemta pēc čehu rakstnieka Bohumila Hrabala bērnības atmiņām. Darbība norisinās nelielā čehu pilsētiņā, kuras alus brūža pārvaldnieks ir rakstnieka tēvs Francins. Viņa dzīves laime un arī nelaime ir skaistā un gudrā sieva Mariška. Pāris ir laimīgi kopdzīvē, neskatoties uz Mariškas impulsīvo un straujo raksturu. Negaidīti pilsētā ierodas Francina brālis Pepins. Francins nojauš tuvojošos katastrofu, kas sagaida ikvienu, kurš sastopas ar Pepinu. Izrādās Mariškai un Pepinam ir tik daudz kopīga…

Režija: Jiržījs Menzels. Lomās: Magda Vašāriova, Jiržījs Šmicers, Jaromīrs Hanzlīks, Rudolfs Hrušīnskis

Filma 1981. gadā saņēma Venēcijas kinofestīvāla žūrijas balvu. Kino kritiķis Peter Hames nodēvējis Apcirpšanu par labāko komēdiju pēc Žaka Tatī filmām.

5. aprīlī 18:00 Želarī/ Želary

Romantiska drāma. Čehija/Slovākija/Austrija, 2003, 142 min

Ir pagājuša gadsimta četrdesmitie gadi, okupācijas un protektorāta laiks. Eliška strādā par medmāsu pilsētas slimnīcā un iemīlējusies simpātiskajā un veiksmīgajā ķirurgā Rihardā. Eliška un Rihards, tāpat kā viņu kopējais draugs ārsts Hlādeks, ir iesaistījušies pretestības kustībā. Kādu nakti klīnikā ieved smagi ievainotu vīrieti no tālīnajiem pierobežas kalniem. Viņam steigšus nepieciešama asins pārliešana. Asins grupa tāda pati kā Eliškai. Viņas dāvātas asinis izglābj vīrieša dzīvību. Kopā ar asinīm rodas saites, kuras mūsu stāstā beidzas ar īpatnēju, neparasti spēcīgu mīlestību starp moderno, pilsētniecisko un izglītoto Elišku un barbarisko dabas vīrieti ar bērna dvēseli - Jozu.

Pretošanās grupa tiek atklāta. Ārsti vienojas ar pacientu Jozu, ka viņš paslēps Elišku savā koka namiņā tālu kalnos. Ar viltotiem dokumentiem, ar jaunu identitāti Eliška, tagad Hana, ir spiesta nekavējoties pamest pilsētas dzīvi un kļūt par kalnieša sievu. Viņai jādzīvo mežonīgas dabas vidū, kalnu ciematā, kur laiks apstājies pirms simt piecdesmit gadiem. Un šim ciematam ir noslēpumains nosaukums - Želari.

Režija: Ondržejs Trojans. Lomās: Aņa Gaizlerova, Giorgijs Čerhalmi, Ivans Trojans, Jaroslava Adamova, Zita Kabātova

Filma nominēta Oskara balvai par labāko ārzemju filmu.

6. aprīlī 18:00 Suniski pasakainie gadi/ Bájecná léta pod psa

Čehija, 1997, 109 min. Komēdija

Stāsts par jūtīgā zēna Kvido sarežģīto pieaugšanu un nobriešanu radies pēc tāda paša nosaukuma Mihala Vīvega (Michal Viewegh) romāna (latviski izdevis „Mansards“, 2011). Tā ir nostalģiska komēdija par kādas savdabīgas čehu ģimenes dzīvi un balstīta galvenokārt uz saistošu tematu, t.i., „reālā“ sociālisma pelēcīgajiem gadiem, kuri daudziem bija arī viņu jaunības un pubertātes laiks. Sižeta līnija saistīta galvenokārt ar Kvido tēva ķibelēm – viņš ir ekscentrisks cilvēks ar augstskolas diplomu, bet viņa centieni nodrošināt ģimeni, nezaudējot cieņu, noved viņu gandrīz līdz neprātam. Filma, kas veltīta galvenokārt cilvēku attiecībām un kaislībām, tādējādi akcentē drīzāk stāsta nopietno pusi. Mozaīkai līdzīgā epopeja ar rūgtu humoru un retro stila elementiem. Kvido vecāku lomā ir harizmātisks aktieru duets: Libuše Šafrānkova un Ondržejs Vethijs.

Režija: Petrs Nikolajevs. Lomās: Ondržejs Vethijs, Libuše Šafrānkova, Vladimīrs Javorskis, Klāra Botkova

7. aprīlī 18:30 Pamatskola/ Obecná škola

Komēdija/drāma. Čehoslovākija, 1991, 97 min

Nesen beidzies karš, un kādā no Prāgas priekšpilsētas pamatskolām mācās arī desmitgadīgais Eda Součeks ar savu draugu Tondu. Kādā dienā skolā ierodas jauns skolotājs. Viņu sauc Igors Hņīzdo un viņš ir pavisam citāds nekā tie skolotāji, ar kuriem zēniem līdz tam laikam bijusi darīšana. Viņš staigā armijas formā, pie siksnas nēsā īstu pistoli un nekavējoties ievieš klasē bargu režīmu, kurā ietilpst arī iepēršana ar rīksti un aizraujoši nostāsti par karalaika piedzīvojumiem, ar kuriem skolotājs uzlabo mācāmo vielu. Lai gan viņa metodes ir negaidīti efektīvas, drīz vien pār skolotāja galvu sāk savilkties mākoņi. Atrodas tādi, kuri ne visai tic viņa varonības pilnajiem nostāstiem, un papildus tam parādās arī skolotāja vājība pret maigo dzimumu. Atraidītā tramvaja vadītāja sieva, kuru Hņīzdo pamet koķetu skolnieču dēļ, uzraksta ziņojumu, un skolotājam draud sods par noziegumu pret tikumību. Lai gan Eda tāpat kā pārējie aizstāv savu iecienīto skolotāju, viņš sāk atskārst, ka viņa īstais varonis faktiski ir nevis patētiski varonīgais skolotājs, bet gan viņa punktuālais tētis Fanoušs Součeks, kam piemīt neuzkrītoša un ikdienišķa, toties patiesa varonība.

Režija: Jans Sverāks. Lomās: Jans Tršīska, Zdeņeks Sverāks, Libuše Šafrānkova, Vaclavs Jakoubeks

Filma nominēta Oskara balvai par labāko ārzemju filmu.

Biļešu cena €3, internetā www.bezrindas.lv €2, skolniekiem, studentiem, senioriem €2.

Foto: Kadrs no filmas „Pamatskola”. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV