Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Pēc mēneša Rīgas Domā atklās Atmodai un barikādēm veltīto vitrāžu

Easyget.lv, 01.04.2014. 11:31

29. aprīlī Rīgas Domā Marijas kapelā tiks atklāta jaunā vitrāža „Ar degsmi par brīvu Latviju”.

Septiņus metrus augstā, unikālā stikla instalācija ir veltīta Latvijas neatkarības atjaunošanai un cilvēkiem, kas Atmodas laikā iedegās par brīvu Latviju. Jaunās vitrāžas stikla gaismas spēle būs „dzīva” un mainīga, atgādinot par brīvības trauslumu un vajadzīgo tautas možumu un drosmi arī mūsdienās.

„Uzsākot šo projektu, mēs vēlējāmies radīt paliekošu un skaistu atmiņu par barikāžu un Atmodas laiku. Tādu, lai arī nākamajām paaudzēm būtu prieks un lepnums, atceroties par mūsu tautas varēšanu izcīnīt sev brīvību. Šī brīža politiskā situācija Ukrainā tikai pastiprina šī pieminekļa nozīmību un nepieciešamību. Tas ir arī atgādinājums, ka brīvība nav pašsaprotama, tā ir jāsargā katru dienu,” saka biedrības Ascendum vadītāja Zaiga Pūce.

Biedrība „Ascendum” 2011. gada novembrī uzsāka realizēt projektu Mans Doms, kura ietvaros tika nolemts izveidot vitrāžu Marijas kapelas logā. Projekta organizatori kopā ar Doma katedrāles pārstāvjiem nonāca līdz idejai par veltījumu Atmodai un 1991. gada barikāžu laikam - laika posmam, pēc kura tika atjaunota valstiskā neatkarība visās Baltijas valstīs. Posms, kurā Doma laukums bija vieta, kur tika kurti ugunskuri, vienotībā dziedātas spēcīgas dziesmas, savukārt Rīgas Doms šajā vēsturiskajā posmā bija vieta cilvēku patvērumam.

Divu gadu laikā ar cilvēku atbalstu vitrāžai ziedoti vairāk nekā 100 000 EUR, kas iegūti gan no privātiem ziedojumiem, gan labdarības koncertiem, kā arī uzņēmumu atbalsta. „Ar degsmi par brīvu Latviju” vitrāža būs ne vien emocionāls un inovatīvs notikums rīdziniekiem, bet arī būtiska jaunrade Latvijas un pasaules notikumu un cilvēku kontekstā.

Jaunā vitrāža jeb daudzšķautnainā stikla instalācija būs „dzīva”, tās gaismas spēle mainīsies atkarībā no laika apstākļiem, saules gaismas krišanas leņķa un izvēlētās apskates vietas. Arhitekts Krišs Zilgalvis šajā inovatīvi veidotā stikla konstrukcijā simboliski ietvēris gan Atmodas laika Latvijas iedzīvotājus, gan valstiskus un svētus simbolus. Šī projekta izstrādē piedaloties starptautiskai, vairāk kā 50 cilvēku lielai komandai ir izdevies uz 21. gadsimta tehnoloģijām balstītu mākslas darbu organiski iekļaut 800 gadus senās katedrāles kopējā ansamblī.

29. aprīļa vakarā Rīgas Domā notiks koncertuzvedums „Ar Domu par rītdienu”. Sadarbībā ar Latvijas Televīziju tas tiks pārraidīts 4. maija vakarā LTV1.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV