Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Vēl vismaz par nedēļu pagarina “Tapiera” seansus Splendid Palace

Easyget.lv, 02.04.2014. 10:46

Kinoteātrī Splendid Palace atkārtoti pagarināta Ilonas Brūveres pilnmetrāžas dokumentālās spēles “Tapieris” izrādīšana.
Vēl vismaz par nedēļu pagarina “Tapiera” seansus Splendid Palace

Tapieris - Tango karalis Oskars Stroks, neiepazītais misters X, mūziķis, kas karjeru sāk ar mēmā kino muzikālo pavadījumu kinoteātrī pagājušā gadsimta sākumā. Buenosairesas, Romas, Parīzes un Berlīnes mūzikas un deju klubos aizvien vēl skan Stroka melodijas.

“Tapieris” ir stāsts par mūziķi, kas cīnās par dzīvi un savu mūziku laikā, kad pasauli pāršalc lielā depresija- pirmā ekonomiskā krīze, kas šodienas eksistencei daudziem piedāvā līdzīgus spēles noteikumus. Tapieris ir laikmetīga varoņa prototips - viņa mūžīgie parādi un neveiksmīgā uzņēmējdarbība ar nemitīgiem centieniem atrisināt finansiālās problēmas, sasaucas ar mūsdienu realitāti.

Stroks iemanto skatītāju un filmas veidotāju simpātijas ar savu sapni par mūziku, neskaitāmajiem romāniem un visām ar to saistītajām nepatikšanām. Tapieri Stroku apbur mēmā kino kustīgo bilžu burvība, kas liek viņam stāstīt par to savā- mūzikas valodā. Filma seko Oskara Stroka veiksmēm un neveiksmēm netieši balstoties uz noklausītiem aculiecinieku stāstiem un Latvijas Valsts arhīva dokumentiem. Komponista radošās biogrāfijas kontā ir vairāk kā 300 skaņdarbu Komponistu savienībā Stroku uzņem 30 gadus pēc viņa nāves. Aktrise Marija Bērziņa, kas filmā atveido komponista mūzas Luizes lomu, atgādina Stroka vārdus” “Tango ir mūzika, ko vienmēr esam mīlējuši un mīlēsim. Tā ir mūzika, kur atklājas cilvēka dvēsele”.

Scenārija autore un režisore Ilona Brūvere uzsver: “Es kino nemeklēju patiesību. Strādāt pie jauna filmas materiāla nozīmē doties laika, telpas un nepiedzīvotu notikumu ceļojumā, ikreiz atklājot jaunu patiesību par īstenību. Ekrāns šajā gadījumā ir izziņas projekcija, kuru mēs, filmas veidotāji, izspēlējam kopā ar skatītāju. Oskars Stroks mums stāsta par laiku, kurā mēs meklējam atbildes uz neatbildētiem jautājumiem par iespējamajā un neiespējamajā”.

Režisore 2012. gadā saņēmusi Gada balvu Lielais Kristaps par Labāko dokumentālās filmas režiju pilnmetrāžas dokumentālajai spēlei “Versija Vera”.

Lomās Marija Bērziņa, Jakovs Rafalsons, Gints Grāvelis, Andris Bulis.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV