Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Atklās Roberta Stārosta darbu izstādi “Piezīmes…”

Easyget.lv, 04.04.2014. 16:52

No 9. aprīļa līdz 7. maijam klasiskās mākslas galerijā “Antonija” būs skatāma izcilā portretista Roberta Stārosta darbu izstāde “Piezīmes…”.
Atklās Roberta Stārosta darbu izstādi “Piezīmes…”

Roberts Stārosts (1908-1958) ir viens no spēcīgākajiem un īpatnākajiem reālistiska pašportreta meistariem glezniecībā. Talantīgā mākslinieka pašstudiju kolekcija ir unikāla parādība latviešu mākslā, jo neviens mākslinieks nav tik daudz gleznojis savus psiholoģiskos portretus gadu gaitā.

Bez pašportretiem šai izstādē skatāmi autortehnikā darinātie darbi - viņam sirdij tuvā mātes un bērna tēma, mazais cilvēks un ģenerālis, viņš un viņa, lauku sadzīves ainas ar pašu mākslinieku fonā. Zīmējumos valda formu vienkāršība, tie nes psiholoģisku vēstījumu apspēlējot tādas jūtas kā - patiesums, sapņi, mīlestība.

Liela daļa no izstādē apskatāmiem Roberta Stārosta zīmējumiem ir mīlestības vēstules viņa dzīvesbiedrei - tēlniecei Lilijai Līcei (1913-1991), paša mīļi sauktai par Līcīti, jo viņš “neesot bijis rakstnieks, bet gan mākslinieks”.

Nelielajos darbiņos izmantojis dažādas tehnikas - nogruntējis papīru ar krāsu un tad ieskrāpējis zīmējumu, pludinājis ar akvareli, tušu un vēl citiem neatklātiem paņēmieniem. Mākslinieks savā dzīves laikā daudz eksperimentējis gan ar glezniecības tehniku, gan stilizāciju un formas slīpēšanu. Pats ļoti kritiski attiecies pret saviem darbiem, varējis pat vairākkārt tos pārstrādāt. Karalaikā daudzi darbi aizgājuši bojā vai noklīduši, jo mākslinieks nav mīlējis tos parakstīt. Pārsvarā strādājis ar mazām otiņām, kuras pats taisījis no govs auss spalvām.

Dzīvē tā izvērtās, ka vienmēr pirmajā vietā iekrita darbi saimniecībā un tikai tad zīmēšanai atvēlēts laiks, kaut gan sirds visu laiku pēc tās alka cerībā ka uz vecuma pusi atliks vairāk laika.

Viņa autoritātes bija 17. gs. reālisti - Rembrants, Millē, Ubāns, Eliass no kuriem mākslinieks mācījies nopietno attieksmi pret mākslu. Pats mākslas studijas aizsācis Grobiņā, tad Liepājas Daiļamatniecības skolā, vēlāk Rīgā Latvijas Mākslas akadēmijā - zīmēšanu mācījies pie A.Annusa un K.Miesnieka, gleznošanu pie V.Tones un K.Ubāna. Mākslinieka dzīves ceļš nav bijis vienkāršs - no zemnieka sētas Grobiņā līdz pat piedalīšanai izstādē Maskavā. Tas bija tikai sākums, kas nelaikā aprāvās.

R. Stārosta darbi atrodas Latvijas Valsts Mākslas muzeja kolekcijā, Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijā, Liepājas vēstures un mākslas muzeja kolekcijā, A. Gulbja privātkolekcijā un citur.

Plašāka informācija pieejama: www.antonia.lv

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV