Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Aicina uz „Sarunu muzejā” ar Vija Celmiņa par Dubulto realitāti

Easyget.lv, 07.04.2014. 09:36

Svētdien, 13. aprīlī, plkst. 15.00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un mākslas zinātniece Elita Ansone aicina uz „Sarunu muzejā” ar pasaulē pazīstamo latviešu izcelsmes amerikāņu mākslinieci Viju Celmiņu, kuras personālizstāde „Dubultā realitāte” no 12. aprīļa būs skatāma Mākslas muzejā „Rīgas Birža”, informē muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.
Aicina uz „Sarunu muzejā” ar Vija Celmiņa par Dubulto realitāti

Vija Celmiņa iebrauc Rīgā uz ļoti īsu laiku. Neskatoties uz intensīvu darbu pie izstādes sagatavošanas, otrajā dienā pēc tās atklāšanas māksliniece ir piekritusi kļūt par programmas „Sarunas muzejā” viesi un pastāstīt plašākai auditorijai par sevi un savu radošo darbību, kuras labākie paraugi ir apskatāmi viņas jaunākajā personālizstādē „Dubultā realitāte”.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir gandarīts, ka izstādi izdevies izveidot daudzveidīgu, no ASV, Lielbritānijas, Vācijas un Francijas atvedot uz Rīgu atšķirīgus medijus, kādos strādājusi māksliniece; parādīt mākslas virzienus, iezīmējot Celmiņas daiļradē dažādus periodus; iepazīstināt ar tematiem, kas interesējuši autori. Jāpiebilst, ka visplašāk ekspozīcijā pārstāvēti darbi, kuros redzami mākslinieces slavenie okeāna un zvaigžņotās debess skati.

Kopumā izstāde parāda 53 Vijas Celmiņas darbus, kas tapuši no 1964. līdz 2014. gadam, – gleznas, skulptūras, objektus, zīmējumus grafīta un ogles tehnikās, kā arī iespiedgrafikas darbus mecotintas, akvatintas, sausās adatas, oforta, kokgrebuma tehnikās.

Kāda ir Vijas Celmiņas mākslas filozofija un galvenie daiļrades principi, kā top viņas filigrāni izstrādātie darbi, un ko nozīmē „dubultā realitāte”? Kāpēc māksliniece ir devusi tieši šādu nosaukumu savai personālizstādei Rīgā, un cik lielā mērā šī realitāte atklājas skatītājam? Sarunas laikā kopā ar izstādes kuratori, mākslas zinātnieci Elitu Ansoni pasākuma dalībniekiem būs unikāla iespēja iepazīties ar Viju Celmiņu kā personību un atklāt sev viņas mākslas suģestiju.

Vija Celmiņa dzimusi 1938. gadā Rīgā, 1944. gadā kopā ar ģimeni devās bēgļu gaitās, 1948. gadā ieceļoja ASV un 1949. gadā apmetās Indianapolisē. 1962. gadā māksliniece uzsāka mācības Kalifornijas Universitātē (Tēlotājas mākslas maģistra grāds, 1965) un pārcēlās uz Losandželosu, kur dzīvoja un strādāja līdz 1981. gadam, kad pārcēlās uz Ņujorku.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – EUR 4,27 / LVL 3,00; skolēniem, studentiem, pensionāriem – EUR 2,13 / LVL 1,50).

Izstāde skatāma līdz 22. jūnijam. Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājas lapā:
http://www.lnmm.lv/lv/mmrb/info/visit/exhibition/2014/vija-celmins-double-reality/.

Vija Celmiņa. Ņujorka, 2013. Foto (c) Aleksandrs Grebņevs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV