Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Ciklu „Katram sava Rīga” turpina ceļojums „Čau, Pārdaugava!”

Easyget.lv, 07.04.2014. 16:51

Ceļojums „Čau, Pārdaugava!” norisinās deviņu muzeju kopīgā projekta „Katram sava Rīga” ietvaros, kas visa gada garumā katra mēneša otrajā sestdienā aicina doties ceļojumā/akcijā, lai no dažādiem tematiskiem skatapunktiem iepazītu Rīgu, tās seno romantiku, notikumus un cilvēkus.
Ciklu „Katram sava Rīga” turpina ceļojums „Čau, Pārdaugava!”

Ceturtais ceļojums/akcija „Čau, Pārdaugava! jeb ielūdz Ošu Anna, ciemos pie Čaka vecmāmiņas un Akuratera Pārdaugavas septiņi gadi” notiks 12. aprīlī.

Akcijas "Čau, Pārdaugava!" programmā:

  • Pārdaugava Aleksandra Čaka redzējumā;
  • Andreja Upīša redzētā un aprakstītā Pārdaugava. Andreja Upīša lomā – Egils Melbārdis;
  • Ceļojums ar autobusu pa Čaka vecmāmiņas, Ošu Annas un Jāņa Akuratera vietām Āgenskalnā un Torņakalnā;
  • Noslēgums Jāņa Akuratera muzejā.

Akcijas sākums plkst. 12.00 Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī, Lāčplēša ielā 48/50, dz. 14.

Mēdz teikt, ka Rīgu redz Pārdaugava. Vārds „Rīga” parasti mūsu priekšstatos saistās ar vecpilsētas siluetu, kas ieraugāms no Daugavas puses. Bet kas redz Pārdaugavu? Tai nav sava simboliskā centra vai izteiksmīga, gadu simteņos veidota silueta. Tā it kā ir pati par sevi, sava atšķirta pilsēta, kuras ļaudis teic, ka „brauc uz Rīgu” – it kā uz kādu citu vietu, nevis uz tās pašas pilsētas centru. Taču daudzi latviešu rakstnieki un dzejnieki par sev īpašu saukuši Daugavas kreiso krastu – starp tiem arī Aleksandrs Čaks, Jānis Akuraters un Andrejs Upīts. Un par viņiem tuvo Pārdaugavu stāstīsim akcijā/ceļojumā „ČAU, Pārdaugava!” (no itāliešiem aizgūtais sasveicināšanās vārds veidots no rakstnieku uzvārdu pirmajiem burtiem).

„Gar Pārdaugavas mājām lētām, / Kur cerīnes un klusums plaukst, / Kad sirds man pilna dziļām bēdām, / Gar viņas miermīlīgām sētām / Pat ziemā staigāt man nav aukst,” – tā dzejoli „Pārdaugava” iesāk Aleksandrs Čaks. Viņa bērnības vasaras un nedēļas nogales paiet pie vecmāmiņas, kura dzīvo klusajā un šaurajā Tempļa ielā vai, kā Čaks pats kādā dzejolī raksta, „pašā vecā Āgenskalna sirdī”.

Iļģuciems un Āgenskalns ir vietas, kur, 20. gs. sākumā iebraucis Rīgā, dzīvo un strādā arī jaunais dzejnieks Jānis Akuraters. Un mūža nogalē 20. gs. 30. gados viņš atkal atgriežas Pārdaugavā, uzceļot savrupmāju Torņakalnā, netālu no Arkādijas parka un Māras dīķa.

19. gs. beigu Pārdaugavu var iepazīt, lasot Andreja Upīša romānus „Zaļā zeme” un „Plaisa mākoņos” – Āgenskalna un Torņakalna apkārtni, fabrikas, ielas un mājas, kur mīt lepnā, no laukiem Rīgā ienākusī Ošu Anna, rakstnieks jaunībā labi iepazinis pats, vairākus gadus dzīvojot Pārdaugavā.

Projekta kuratore Maira Valtere.

Biļetes cena – EUR 6.00. Biļešu iepriekšpārdošana Andreja Upīša memoriālajā muzejā.

Uzziņas un pieteikšanās ceļojumiem: 26703293 (projekta vadītāja) vai katram_sava_riga@inbox.lv. Informācija: http://memorialiemuzeji.lv/katram-sava-riga/

Projektu atbalsta VKKF un Rīgas dome.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV