Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

VEF tautas teātris iestudējis izrādi par „garo nažu nakti” Berlīnē

Easyget.lv, 07.04.2014. 17:01

18. aprīlī plkst. 14.00 un plkst. 17.00 VEF Kultūras pilī interesenti aicināti uz VEF tautas teātra izrādi „Garā nakts 1934”, kas iestudēta pēc Jukio Mišimas darba motīviem.

Režisors Agris Krūmiņš par izrādi: „Izrādes pamatā ir japāņu rakstnieka Jukio Mišimas luga, kuras darbība norisinās Berlīnē 1934. gadā, t.s. „garo nažu naktī”, kad Ādolfs Hitlers ar vienu nežēlīgu cirtienu izrēķinājās ar saviem politiskajiem pretiniekiem. Lugā tiek attēlotas Hitlera pēdējās sarunas ar bijušajiem draugiem un cīņu biedriem pirms viņiem tiek pasludināts nāves spriedums.

Personāži ir dokumentālas figūras - Ādolfs Hitlers, reihskanclers, Gustavs Krupps, vācu rūpnieks un finanšu magnāts, kā arī divi nacistiskās partijas līderi un dibinātāji - Ernsts Rems un Gregors Štrassers. Izrādes forma - minimālistiska, askētiska. Darbība norisinās skatuves vidū, skatītāji - abās pusēs spēles laukumam uz skatuves.

Lai arī luga veidota pēc franču klasicisma paraugiem, ar vienotu darbības vietu un minimālām kustībām, izrāde iecerēta kā fiziski dinamiska ar straujām mizanscēnu maiņām, izmantojot visu skatuves platību. Stilistiski Izrāde veidota ne kā sadzīviski vēsturiska ilustrācija, bet vairāk kā stāstījums, episks vēstījums, kad aktieri gan pilnā mērā iejūtas varoņu tēlos, gan arī brīžiem distancējas no tiem.

Izrādes nolūks nav identiska dokumentālo personu attēlošana, vēsturiskie notikumi ir tikai fons, lai akcentētu darbā būtiskās, arī mūsdienām aktuālās idejas - spēju sajust katram sevi kā tautas daļu, kā spēku, kas var izmainīt pasauli, spēju pretoties, nepadoties, riskēt. Jukio Mišima samuraju ticības garā aicina ikvienu, mūsuprāt arī pakļāvīgos latviešus, atmodināt sevī revolucionāro garu, būt lepniem, drosmīgiem un, ja tas nepieciešams, gataviem briesmu brīdī iet cīņā.”

Izrādes radošā komandfa: Režisors Agris Krūmiņš, scenogrāfs Ints Sedlenieks, aktieri: Raivis Altrofs, Sergejs Harkovs, Maksims Kušnarevs, Ainārs Tamisārs.

Ieeja bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV