Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Starptautiski pazīstamā mākslas kuratore Jekaterina Djagota sniegs lekciju Rīgā

Easyget.lv, 10.04.2014. 11:46

No 15. aprīļa līdz 17. aprīlim Rīgā viesosies mākslas pasaulē zināmā krievu mākslas zinātniece un kuratore Jekaterina Djagota. 15.aprīlī plkst. 18 viņa sniegs lekciju Latvijas Laikmetīgās mākslas centra telpās, savukārt 16. aprīlī piedalīsies starptautiskajā simpozijā „Mākslas biennāļu spožums un posts”.

Lekciju „Kādu stāstu biennāles stāsta?” Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā 15. aprīlī Djagota balstīs uz savu nesenāko kuratores darba un mākslas pētniecības pieredzi. 2013. gadā sadarbībā ar Deividu Rifu viņa bija kuratore jaunākajai mākslas triennālei Norvēģijā – 1. Bergenas asamblejai „Pirmdiena sākas sestdien” (Monday begins on Saturday). Vienpadsmit dažādās asamblejas norises vietās tika izvērsts sarežģīts un blīvs stāstījums par mākslu un izpēti, neoliberālo kapitālismu un komunismu, fikciju un dokumentu, atskatoties uz zinātnisko fantastiku 60. gados Padomju Savienībā un liekot lietā vērienīgas arhitektoniskās struktūras. Lekcijā autore pievērsīsies arī Urālu 1. Industriālajai biennālei, ko viņa kā līdzkuratore realizēja 2010. gadā Jekaterinburgā Krievijā. Daudzas no izstādēm Jekaterina Djagota veidojusi, atskatoties uz sociālisma laika mākslu, to vidū izstādes „Ķermeņa atmiņa: apakšveļa padomju ērā” (Body Memory: Underwear of the Soviet Era), “Maskava–Berlīne. 1950–2000”, “Padomju ideālisms” un “Cīņa par karogu: Padomju māksla starp Trocki un Staļinu” (Struggling for the Banner: Soviet Art Between Trotsky and Stalin). 2001. gadā viņa bija Krievijas paviljona kuratore Venēcijas 49. Mākslas biennālē.

Starp autores sarakstītajām grāmatām minams plašais izdevums par krievu 20. gadsimta mākslu, 2005. gadā izdotā grāmata par Maskavas konceptuālismu, kā arī tikko publicētā „Post-Post-Soviet?: Art, Politics and Society in Russia at the Turn of the Decade”, kas tapusi sadarbībā ar citiem autoriem. Kopš 2008. gada Jekaterina Djagota ir vecākā redaktore neatkarīgajam interneta žurnālam www.openspace.ru/art, kur tiek publicētas mākslas ziņas, mākslas kritika un kultūras notikumu analīze. Viņas raksti regulāri tiek publicēti tādos prominentos mākslas žurnālos kā „Artforum” un „Frieze”. Jekaterina Djagota dzīvo un strādā Maskavā un Ķelnē, kur pilda mākslinieciskās direktores pienākumus Pasaules Mākslu akadēmijā.

Lekciju un simpoziju aicināts apmeklēt ikviens interesents, pasākumi notiks angļu valodā, ieeja bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV